News

Komentari 119

Farmakolog o lijeku od 2000 € po bočici koji Hrvatska kupuje: Tko će ga primati? To je prerano

Farmakolog o lijeku od 2000 € po bočici koji Hrvatska kupuje: Tko će ga primati? To je prerano

Kako piše HALMED, lijek čine dvije sastavnice, odnosno monoklonska antitijela kasirivimab i imdevimab. Nazvali smo kliničkog farmakologa, prof.dr.sc. Igora Francetića, da nam kaže nešto više o tome

Ministar zdravstva Vili Beroš je u srijedu objavio kako je Vlada odlučila o nabavci kombiniranog lijeka protiv Covida-19. Kako je objavljeno na stranici HALMED-a, lijek čine dvije sastavnice, odnosno monoklonska antitijela kasirivimab i imdevimab.

- Monoklonsko antitijelo je antitijelo (vrsta proteina) koje je dizajnirano za prepoznavanje i pričvršćivanje na određenu strukturu (naziva se antigenom). kasirivimab i imdevimab su dizajnirani za pričvršćivanje na dvije različite strane proteina poznatog kao protein šiljka koji je prisutan na površini virusa SARS-CoV-2. Djelatne tvari ovog lijeka pričvršćivanjem na protein šiljka onemogućuju virusu ulazak u stanice organizma - stoji na njihovim stranicama. 

Kasirivimab i imdevimab

Bočica lijeka košta oko 2000 eura.

- Na temelju epidemiološke situacije, procjena za područje Hrvatske iznosi u prosjeku 200 doza mjesečno. Za ukupno procijenjenu potrebu za RH, potrebno je osigurati 29 milijuna i 297.969 kuna s PDV-om u 2021. godini, a za količine koje će se trošiti u idućem devetomjesečnom razdoblju - rekao je Beroš. 

Kakav je to lijek protiv Covida?

Nazvali smo kliničkog farmakologa prof.dr.sc. Igora Francetića.

- Moje je mišljenje da je odluka o nabavi lijeka jako preuranjena jer smo još predaleko od informacije tko bi lijek trebao dobivati, odnosno tko će ga primiti. Trideset posto pozitivnih se razboli, a još trideset posto ima blage simptome, i lijek im ne bi trebao - rekao nam je prof.dr.sc. Igor Francetić

Riječ je, s druge strane,  o lijeku koji bi trebao djelovati na bolest COVID-a, i koji bi se trebao davati na samome početku bolesti. 

To znači da bi ga trebali dobiti svi koji su pozitivni na testu. 

Najčitaniji članci