News

Komentari 1

Fažana: Ispred zgrade općine dovezli dva kamiona smeća

Fažana: Ispred zgrade općine dovezli dva kamiona smeća

Lidija Udovički iz građanske inicijative "Novi vjetrovi Fažane" poručila je kako je situacija postala neizdrživa. Dodala je kako Fažana nema strategiju upravljanja otpadom

Skupina od dvadesetak građana Fažane u subotu je organizirala prosvjed ispred zgrade općine te je dovezla dva kamiona smeća koje su, umjesto općinskog Komunalca, prikupili na ulicama, zahtijevajući da se načelnik Radomir Korać (SDP) očituje gdje oni sami, o svom trošku, mogu to smeće zbrinuti.

U Fažani već mjesecima traju politička prepucavanja i zgražanje javnosti zbog smeća kojim je zatrpano to turističko mjesto na jugu Istre. 

"Nitko od odgovornih o tome ne vodi računa. Sportska igrališta umjesto da ih koriste djeca i turisti, postala su nelegalna odlagališta otpada. Plaže su prljave, a Fažana, malo ribarsko mjesto nasuprot luksuznih Brijuna, ove je godine jedina dobila upozorenje nadležnih službi kako plaža nije za kupanje jer je zagađena i pretvorena u divlje smetlište, deponije koje lokalni Komunalac uopće ne kontrolira", poručili su nezadovoljni građani. 

Lidija Udovički iz građanske inicijative "Novi vjetrovi Fažane" poručila je kako je situacija postala neizdrživa. "Svake godine Općina prikazuje da troši više od deset milijuna kuna na odvoz smeća i uređenja plaža, no pitamo se gdje se troše ti novci? Zahtijevamo već tjednima da nam se objasni gdje se troše ti novci i kome se to plaća? Načelnik nas, nažalost, ignorira. Zato smo bili prisiljeni sami nešto učiniti" poručila je.

Dodala je kako Fažana nema strategiju upravljanja otpadom, srednjoročne programe i godišnje provedbene planove upravljanja otpadom, a iz proračuna se na netransparentan način svake godine rashoduju milijunski iznosi za upravljanje otpadom, za čistoću, održavanje plaža te zaštitu životne sredine.

Uz prosvjednike, na mjestu događaja bili su samo novinari i nekoliko policajaca. Nije bilo ni direktora Komunalca Danijela Ferića ni načelnika Radomira Koraća.