Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

FBI treba pomoć sa slučajem: Možete li dekodirati pismo?

Kod žrtve su našli dva papirića sa 30 redova slova i brojeva, no nemaju pojma što znače. Traže pomoć građana, no ne nude nikakvu nagradu, samo satisfakciju

Flickr
Foto: Flickr
88 komentara

FBI je zatražio pomoć građana u rješavanju 12 godina starog ubojstva, odnosno u dekodiranju pisma koje zbunjuje kriptoanaliste još od 1999. godine. 

U polju u St. Louisu je 30. lipnja '99. pronađeno tijelo Ricka McCormicka (41). Jedini trag koji su istražitelji imali su dva komada papira koje su našli u žrtvinom džepu. Na papirima je rukom bilo napisano 30 redova brojeva i slova podijeljenih u nekoliko odlomaka. 

Nakon 12 godina pokušavanja dekodiranja slova i brojeva FBI-jeva Jedinica za evidenciju kriptoanaliza i reketarenja te Američko društvo kriptografa su odustali. 

- Mi smo uistinu dobri u svome poslu, no s ovim bi nam dobro došla pomoć. Ako 'provalimo' šifru mogli bismo otkriti gdje je žrtva bila prije ubojstva i riješiti slučaj - rekao je Dan Olson iz FBI-jeve Jedinice za kriptoanalizu. 

Ubijeni muškarac pisao je kodirane poruke sebi i drugima još od djetinjstva. No nikome od prijatelja ili rodbine nikad nije otkrio po kojem principu kodira poruke. FBI vjeruje da je zadnje kodove napisao do tri dana prije ubojstva.

- Čak i ako otkrijemo da je to popis namirnica ili ljubavno pismo, voljeli bismo vidjeti kako se dekodira - rekao je Olson i dodao da traže i neke druge McCormicove kodirane poruke kako bi ih mogli usporediti.

FBI za pomoć građana ne nudi nikakvu nagradu, no dobit će 'satisfakciju saznanjem da je njihova snaga mozga pomogla riješiti ubojstvo', stoji u priopćenju koje je FBI poslao. Svi koji imaju ideju kako odgonetnuti kodirana pisma (možete ih pogledati OVDJE i OVDJE), mogu rješenje poslati na adresu: 

FBI Laboratory

Cryptanalysis and Racketeering Records Unit

2501 Investigation Parkway

Quantico, VA 22135

Attn: Ricky McCormick Case 

Možda vas zanima i ovo:
Message