News

Komentari 0

Ferrero povlači dio asortimana Kinder čokolada iz SAD-a

Ferrero povlači dio asortimana Kinder čokolada iz SAD-a

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA izvijestila je u srijedu da istražuje moguću vezu između 134 slučaja salmonele u najmanje devet europskih zemalja i konzumacije proizvoda od čokolade

Talijanski proizvođač čokolade Ferrero povukao je dio asortimana Kinder čokolada iz trgovina u SAD-u zbog moguće kontaminacije salmonelom, proširivši time mjeru opoziva iz Europe na drugu stranu Atlantika.

Kinder Happy Moments Chocolate Assortment i Kinder Mix Chocolate Treats košarice povučene su dobrovoljno, priopćio je Ferrero North America, dodavši da mjera ne obuhvaća ostale Kinder i Ferrero proizvode u prodaji u SAD-u.

- Ferrero surađuje s američkom Upravom za hranu i lijekove na slučaju prijavljenih slučajevima salmonele u Europi- navodi se u najnovijem priopćenju tvrtke.

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA izvijestila je u srijedu da istražuje moguću vezu između 134 slučaja salmonele u najmanje devet europskih zemalja i konzumacije proizvoda od čokolade.

- Učestale slučajeve (salmonele) karakterizira neobično visoki udio hospitalizirane djece. Neka među njima imaju i teške kliničke simptome, poput krvavog proljeva- izvijestili su.

Većina potvrđenih slučajeva zabilježena je u Britaniji, ukupno 63, a vjerojatni ili potvrđeni slučajevi prijavljeni su i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj.

U nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Francusku, Njemačku, Irsku, Luksemburg i Britaniju, pokrenut je postupak opoziva proizvoda, objavila je agencija EU-a.

U priopćenju EFSA-e nije spomenut ni Ferrero ni druge tvrtke, ali agencija je naknadno rekla da su slučajevi povezani s Kinder jajima, ne pojasnivši je li problem samo u tim proizvodima.

Ferrero je u srijedu s polica trgovina u Španjolskoj povukao nekoliko serija čokoladnih jaja Kinder Surprise i drugih proizvoda. Početkom tjedna povukli su slične proizvode iz prodaje i u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Ferrero se na taj potez odlučio preventive radi, rekavši u srijedu da nijedan Kinder proizvod pušten na tržište nije bio pozitivan na salmonelu.

Neke Kinder čokolade povučene su i u pojedinim dijelovima Azije, uključujući Hong Kong i Singapur, ističe BBC.

Salmonela može izazvati ozbiljne i teške infekcije, osobito kod djece, starijih i osoba narušenog imuniteta.

 

 

Najčitaniji članci