Obavijesti

News

Komentari 9

Festival tolerancije četvrti dan na programu imao 19 filmova

Festival tolerancije četvrti dan na programu imao 19 filmova
1

Fašizam je ponovo moguć, upozoreno na Tolerance Talku na kojem su sudjelovali Ivo Josipović i Čedo Prodanović. U četvrtak okrugli stol i promocija knjige Jasenovac autora Ive Goldsteina

VIDEO

Sadašnjost i budućnost u Hrvatskoj su zabrinjavajuće, jer nažalost i najgore stvari kao fašizam se mogu ponoviti, zaključeno je na diskusiji Fašizam naš svagdašnji, u sklopu 13. Festivala tolerancije, održanoj na simbolično odabran datum 10. travnja. Panelisti, bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, povjesničari Tvrtko Jakovina i Goran Hutinec te odvjetnik Čedo Prodanović složili su se kako se stvari mogu i promijeniti nabolje ako najvažniji centri moći - crkva, politika i financijski moćnici zauzmu jasan stav te ne dopuste normalizaciju ustaštva.

Festival tolerancije četvrti dan donosi atraktivne naslove
Festival tolerancije četvrti dan donosi atraktivne naslove

Novi program, koji se odvija uz podršku UNHCR-a Hrvatska i posvećen integraciji izbjeglica u društvo, održava se kroz koncept Digitalne kino-škole, a namijenjen je učenicima viših razreda osnovnih i učenicima srednjih škola. Tijekom tri dana festivala  učenici uz film i diskusiju razvijaju empatiju, solidarnost i kritičko razmišljanje.

Na programu četvrtog dana festivala bilo je čak 19 filmova među kojima i kratki animirani mjuzikl Povijest bijelaca u Americi o malo poznatoj povijesti rasnih odnosa u SAD-u. Redateljica Clementine Briand izjavila je, predstavljajući film, kako se odlučila za animaciju i mjuzikl kako bi publici olakšala i približila nešto toliko kontroverzno poput rasizma. "Između ljudi ne postoje razlike. Rasizam je konstruiran, kao i naši socijalni, društveni i pravni sustavi te stoga moramo govoriti o uzroku podjela i viđenju razlika koje ne postoje", rekla je Briand.

Publiku su posebno zabavili američka komedija Iz praha u prah, koju je publika nagradila na Tribeca Film Festivalu, te svjetski festivalski hit Diamantino, svojevrsna komedija s elementima queer SF trilera. U kinu Tuškanac ljubitelji jazza došli su na svoje uz nagrađivanim dokumentarac Mora schwingati!, o nastanku legendarne diskografske kuće Blue Note Records. Ovogodišnji gostujući filmski festival, Interfilm Berlin,  predstavio se zagrebačkoj publici sa 16 kratkih filmova. Taj se program nastavlja i u četvrtak u 15 sati u MM Centru SC-a.

Filmovi o ženama glavni dio programa Festivala tolerancije
Filmovi o ženama glavni dio programa Festivala tolerancije

Program petog dana festivala započet će Edukacijskim jutrom u Studentskom centru u 11 sati uz predavanje stručnjakinja iz Muzeja Majdanek iz Lublina u Poljskoj, nastao na mjestu nekadašnjeg koncentracijskog logora. Riječ je o prvom muzeju mučeništva i najstarijem memorijalu žrtvama nacizma u svijetu. Iako je predavanje namijenjeno učenicima, ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

O koncentracijskom logoru Jasenovac bit će, pak, riječi u 20 sati u polukružnoj dvorani Teatra &TD. Na okruglom stolu u suradnji s izdavačkom kućom Frakturom o novoj knjizi Jasenovac uz autora Ivu Goldsteina govorit će Goran Hutinec, Nataša Mataušić i Lordan Zafranović, a razgovor će moderirati Seid Serdarović.

Tolerance Talk bavit će se tabu temom ženskog užitka. Diskusija naziva On je frajer, ona štraca uslijedit će nakon projekcije odličnog dokumentarca #Ženski užitak, koja počinje u 18 sati u Kinoteci. Panelisti su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, seksolog Aleksandar Štulhofer i Željka Jelavić iz Etnografskog muzeja u Zagrebu.

Festival tolerancije počinje u nedjelju, ali na drugoj lokaciji
Festival tolerancije počinje u nedjelju, ali na drugoj lokaciji

Poslastica u četvrtak je hrvatska premijera napete danske drame Svrdlo s Krešimirom Mikićem u naslovnoj ulozi.  Na programu je u 21 sat u kinu SC. Da se tema izbjeglica može dočarati na duhovit način, dokazuje dokumentarni film Hamada, koji će u Kinoteci u 21 sat biti prikazan uz prisustvo redatelja Eloya Domingueza Serena.

Epski dokumentarac Zemlja redatelja Nikolausa Geyrhaltera s nevjerojatnim snimkama razaranja Zemljine topografije gledamo u kinu Tuškanac u 19 sati. U istom kinu u 21 sat na rasporedu su Dobre djevojke, priča o savršenoj i razmaženoj Sofiji i njenom poniranju na dno društvene ljestvice 1982. kada je velika ekonomska kriza pogodila Meksiko.

Ulaz je na sva događanja besplatan, a sve informacije dostupne su na stranici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.