Obavijesti

News

Komentari 13

Festival tolerancije: "Imamo najbolji program dosad..."

Festival tolerancije: "Imamo najbolji program dosad..."
1

Dvanaestu godinu zaredom u Zagrebu organiziraju festival koji promiče različitost. Prikazat će više od 70 filmova, a bit će tu i mnoga predavanja, okrugli stolovi, promocije knjiga, izložbe...

VIDEO

Bogat filmski program nagrađivanih redatelja, okrugli stolovi, koncerti, predstavljanje knjiga, izložbe... Sve će to građane dočekati besplatno na 12. Festivalu tolerancije, koji će biti od 8. do 14. travnja u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac.

- Fokus je razvijanje tolerancije i prihvaćanje različitosti, učenje dijaloga, od holokausta do društveno aktualnih tema kao što je zlostavljanje žena pa sve do ekologije - istaknula je Nataša Popović, direktorica festivala.

Više od 70 filmova iz različitih dijelova svijeta izabrala je s Brankom Lustigom, našim dvostrukim oskarovcem i čovjekom koji je preživio užase holokausta, a bit će jedan od govornika na festivalu.

- Napravili smo, izgleda, najbolji program do sada - rekao je Lustig suradnicima. Na festival dolaze i direktor jeruzalemskog Centra “Simon Wiesenthal” te lovac na naciste Efraim Zuroff. Njegova knjiga “Operacija posljednja prilika” bit će predstavljena na festivalu. Knjigu je objavila Fraktura.

- Naše društvo često klizi prema kulturi nepriznavanja drugoga - izjavio je Seid Serdarević, osnivač i glavni urednik Frakture, najavljujući predstavljanje Zuroffove knjige.

Na festival stiže i Firas Fayyad, redatelj najboljeg dokumentarnog filma Sundance Film Festivala 2017. te prvog sirijskog filma nominiranog za nagradu Oscar. To je igrani film “Zadnji”. Film prikazuje život izbjeglica u razorenom sirijskom gradu Alepu. Organizatori su najavili i film “Bomb City” američkog redatelja Jamesona Brooksa. Prikazivat će se i filmovi norveške, danske, finske, njemačke, austrijske, slovenske, ali i hrvatske kinematografije. Radi se o dokumentarnom filmu Nebojše Slijepčevića “Dragi susjedi”, koji tematizira suživot Zagrepčana i izbjeglica. U sklopu Festival Marketa ugostit će se predstavnici festivala iz Hong Konga, Bergena, Rasnova te Rijeke. Organizatori ističu kako će svatko tko voli film na ovom će festivalu pronaći sadržaj za sebe. No poseban je i zbog predavanja te panel diskusija na kojima će se raspravljati o holokaustu u filmovima poput “Schindlerove liste”, ali i o svjedočanstvu preživjelih. Gošća će biti i teoretičarka filma Cathy Gelbin sa Sveučilišta u Manchesteru. Svoje radove predstavit će i dvije fotografkinje, Angelica Dass iz Brazila te Silvia Grav iz Španjolske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...