Obavijesti

News

Komentari 117

Fijasko: Vozio je samo osam mjeseci, a vraćaju ga Končaru

Fijasko: Vozio je samo osam mjeseci, a vraćaju ga Končaru
1

Nakon četiri godine Federalna BiH vratit će niskopodni električni vlak Končaru. Nabavili su ga za 5,3 milijuna eura, no Hrvatskoj još nisu platili ni kune

VIDEO

Željeznice Federacije BiH u utorak su definitivno odlučile da će vratiti Končaru moderni niskopodni električni vlak. Iako su ga nabavili krajem 2008. za 5,3 milijuna eura, vlak su koristili samo osam mjeseci.

- Dogovorili smo se da vratimo vlak Končaru, ne zbog toga što ne valja, nego jer nije za naše pruge i nema zainteresiranih ljudi za prijevoz ovim modernim vlakom, a i nemamo novca da ga platimo. Katastrofa - kazao je Enver Bijedić, federalni ministar prometa i komunikacija.

Končar već planira vlak dalje dati u najam HŽ Putničkom prijevozu. S obzirom da Federalna željeznica duguje dodatnih 6,5 milijuna eura Končaru i za remont njihovih lokomotiva, dogovorili su da će taj dug reprogramirati i platiti u ratama. Susjedi su odsutali od daljnje kupnje 12 novih vlakova koje su već naručili.

Iako su ga najavljivali kao simbol modernizacije željezničkog prometa u BiH, zbog neprilagođenosti tračnicama doživio je fijasko, a protiv bivše Uprave Željeznica podignuto je osam kaznenih prijava.

Bijedić ističe da se neki iznosi između Končara i Željeznica ne poklapaju te da treba vidjeti što su točno njihovi prethodnici potpisali.

Narednih dana analizirat će Končarova potraživanja kako bi otplatili propalu investiciju. Za vlak Hrvatskoj do sada nisu platili ni kune, piše Klix.ba.

- Dug koji Željeznice FBiH imaju prema Končaru iznosi 12 milijuna eura. Jedan dio odnosi se na vlak, a drugi dio za popravak i rekonstrukciju lokomotiva, koji iznosi 6,5 milijuna eura. Kada je u pitanju vlak Končar, točno je da nije plaćena ni marka duga - objasnio je ministar prometa i komunikacija.

Kupovinu vlaka dogovorili su tadašnji premijer FBiH Nedžad Branković i potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...