Obavijesti

News

Komentari 0

Filip Emanuel Babić i Borna Pap dobili Nagradu Luka Ritz: Svi trebamo pomagati kad možemo

Filip Emanuel Babić i Borna Pap dobili Nagradu Luka Ritz: Svi trebamo pomagati kad možemo
2

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodijeljene su nagrade učenicima koji su se posebno istaknuli svojim aktivnostima u pomaganju drugima

VIDEO

Riječki učenici Filip Emanuel Babić i Borna Pap dobitnici su Godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Filip je učenik osmog razreda Osnovne škole Nikola Tesla, a Borna drugog razreda Elektroindustrijske i obrtničke škole iz Rijeke. Nagrada se dodjeljuje već 15. godinu zaredom, a ove su je godine, 12. lipnja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, pobjednicima uručili Suzana Ritz, predsjednica odbora za dodjelu nagrade i majka preminulog Luke te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. 

Zagreb: Dodijeljene su Godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

'Pomagao sam Ukrajincima jezikom'

- Drago mi je da mogu dići svoj maleni glas protiv nasilja i netolerancije. Susretao sam se s verbalnim nasiljem - vrijeđanje, bio sam sam, predmet podsmijavanja, ali me to nije previše diralo - nekad više nekad manje. Kad su nam došli učenici iz Ukrajine, jasno, nisu znali jezik, a kako naše društvo zna biti netolerantno, nisu se uklopili, odmah su krenula ismijavanja. Krenuo sam ih štititi, zalagati se za njih, pomagati im s jezikom - pričam ruski jer mi je mama iz Bjelorusije, tako da sam im mogao prevoditi što god je trebalo. I tako sam radio sa svakim od njih pojedinačno, postali smo najbolji prijatelji - ispričao nam je Filip i dodao da nije napravio ništa što svi ne bismo mogli - da bismo trebali pogledati oko sebe i razmisliti kome možemo pomoći jer samo zajedno možemo promijeniti svijet. 

Zagreb: Dodijeljene su Godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

Posebno ga je pohvalila ravnateljica škole, Tatjana Bandera-Mrakovčić, koja je rekla kako je pomagao i roditeljima i djelatnicima, te je svakodnevno radio s njima. Trenutno imaju 27 učenika iz Ukrajine i kaže da im je nebrojeno puta pomogao, da su ponosni i da vjeruje da će tako nastaviti i dalje, u srednjoj školi. 

Pomogao u uređenju igraonice u bolnici

Borna se istaknuo pomažući u brojnim humanitarnim akcijama u školi i gradu. Zahvalio se roditeljima, profesorima i svim djelatnicima škole koji su mu pomogli da postane bolji čovjek i pomaže drugima. 
- Ne osjećam se posebno zbog ovoga, mislim da bi svatko od nas trebao pomagati u svakoj prilici u kojoj se nađe. Mislim da na nasilje ne treba odgovarati nasiljem, već da se ne smije tolerirati, ne samo u slučajevima kad se dešava našim bližnjima, nego bilo kome. Sudjelovao sam u više humanitarnih akcija kroz koje sam pomagao drugima, kako je kad trebalo. Primjerice, 2017. je bila akcija za dječju igraonicu i čekaonicu u Dječjoj bolnici Kantrida - nažalost nisu imali adekvatno mjesto gdje će ta djeca čekati i pomogli smo im napraviti jedan ogroman prostor igraonice i čekaonice. Najviše volontiram i pomažem s tatom, nije baš bilo neke ekipe mojeg godišta. On i obitelj su mi naravno velika podrška - ispričao je Borna. 

Zagreb: Dodijeljene su Godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

'Nagrada je aktualnija nego ikad'

Okupljenima se obratio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs koji je istaknuo da je ova nagrada i tema možda aktualnija nego ikad prije jer svjedočimo nasilju u školama, prvenstveno u susjednim zemljama, s nadom da se takve nemile situacije neće preliti u Hrvatsku. Dodao je da Ministarstvo sa školama nastoji učiniti škole mjestima nenasilja i tolerancije te što je ponosan na 15 godina dodjele ove nagrade koja je, kao i Luka, postala simbol promicanja tolerancije i življenja tako da se podržavaju drugi i drugačiji i da se u škole ide bez ikakve bojazni.
Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 132,72 eura mjesečno za učenika osnovne i srednje škole, a škole koje pohađaju dobitnici Godišnje nagrade također su dobile posebno priznanje.
Osim njih, posebna priznanja za svoj rad dobile su i Ivona Švajdi, učenica šestog razreda Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin te Ana Tomašek, učenica trećeg razreda Gimnazije Sesvete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...