Filip Emanuel Babić i Borna Pap dobitnici su nagrade 'Luka Ritz' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Filip Emanuel Babić i Borna Pap dobitnici su nagrade 'Luka Ritz'

Filip Emanuel Babić i Borna Pap dobitnici su nagrade 'Luka Ritz'
5

Zagrebački maturant preminuo je na današnji dan, 12. lipnja 2008., od posljedica prebijanja. Petorica divljaka koji su ga mlatili dok je ležao "iz dosade", dobili su minimalne kazne

VIDEO

Godišnje nagrade "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škola bez nasilja uručene su u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) Filipu Emanuelu Babiću u kategoriji osnovnih škola i Borni Papu u kategoriji srednjih škola.

Filip Emanuel Babić, učenik je 8. razreda Osnovne škole "Nikola Tesla" Rijeka. Strpljiv, empatičan, desna ruka učenicima od dolaska prvog učenika iz Ukrajine do danas. Zahvaljujući njemu svaki se učenik brzo uklopio u razred. Učenici ga smatraju dobrim prijateljem, veselom osobom koja je uvijek spremna pomoći, stoji u obrazloženju nagrade.

Zagreb: Dodijeljene su Godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

Borna Pap, učenik je 2. razreda Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka. U obrazloženju nagrade stoji da se radi pozitivnom mladom čovjeku koji pokazuje inspirativnu nesebičnost i humanost u svakodnevnom djelovanju. Samozatajan je, skroman, sa snažnim osjećajem za pravdu, prihvaćanja različitosti i nenasilno rješavanje sukoba. Izrazito je omiljen i prihvaćen među učenicima i nastoji biti kreator prijateljskog ozračja, istaknuto je.

Posebna priznanja dodijeljena su Ivoni Švajdi, učenici 6. razreda Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin te Ani Tomašek, učenici 3. razreda Gimnazije Sesvete.

Fuchs: Nagrada Luka Ritz simbol promicanja tolerancije

Zagreb: Dodijeljene su Godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs čestitao je dobitnicima nagrada, istaknuvši da će ona ostati simbol promicanja tolerancije i življenja na način da se uvažavaju drugi i drugačiji i da se u školu i iz škole ide s osmijehom na licima bez bojazni za bilo kakav oblik sukoba, maltretiranja, vršnjačkog ili bilo kojeg drugog nasilja.

"Škole moraju biti sigurno mjesto u kojima će se svi osjećati dobro i ugodno", poručio je ministar.

Dodao je da je, s obzirom na dostupnost digitalnih alata gdje u tren oka bilo kakvi sadržaji postaju dostupni djeci, kada se širi masa informacija i dezinformacija, potrebno iznaći način kako ih zaštititi od negativnih posljedica, a istovremeno im dati oblik obrazovanja da ono pozitivno, što stoji na raspolaganju od digitalnih tehnologija, itekako pridonosi njihovom formiranju osoba i edukaciji.

Dobitnik nagrade Filip Emanuel Babić je rekao da nije napravio nešto što svi ne bi mogli, a za to je, kaže, potrebna ljubav u srcu i želja za pomaganjem.

"Za pomoći je potrebno pogledati oko sebe i razmisliti kome treba pomoći. Svijet možemo promijeniti samo zajedno", poručio je.

"Mislim da bi svatko od nas trebao pomagati u svakoj prilici kad se nađe. Na nasilje se ne treba odgovarati nasiljem i ne smije ga se tolerirati", rekao je Borna Pap.

Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 132,72 eura mjesečno. Škola koju pohađa učenik, dobitnik Godišnje nagrade, također dobiva posebno priznanje.

Luka Ritz te je 2008. godine bio maturant Grafičke škole u Zagrebu. Završavao je srednju, bio je kreativan, veseo mladić, bavio se glazbom, razmišljao o daljnjem školovanju. U svemu tome prekinula ga je skupina divljaka od 16, 17 i 18 godina, koji će "iz dosade", kako su poslije priznali, te lipanjske večeri dohvatiti i okrutno pretući dečka koji je čekao bus za doma. 

Mlatili su ga dok je ležao na asfaltu, a kad se pokušao ustati, srušili su ga i nastavili tući. S teškim ozljedama glave prebačen je u bolnicu. Nažalost, Luka se nije probudio iz kome, preminuo je prije točno 15 godina, 12. lipnja 2008. godine. Njegove napadače policija je tražila punih pet mjeseci unatoč svjedocima, a potom su K. M., R. L., M. K., J. J. i S. Š u sudskim procesima dobili minimalne kazne. Na devet mjeseci zatvora suđen je samo najstariji huligan, dok su prvookrivljenom J. J. pod kaznu zaračunali vrijeme u popravnom domu u kojem je u međuvremenu završio.

Smrt 18-godišnjaka izazvala je veliki šok i snažnu reakciju javnosti. Mnogobrojne kampanje, inicijative, koncerti, kulturni događaji posvećeni Luki sljedećih su mjeseci i godina organizirani kako bi se u javnosti osvijestio problem nasilja općenito.

Luka Ritz postao je i ostao sinonim borbe protiv vršnjačkog nasilja, a njegovi roditelji Suzana i Reno smogli su snage da se okrenu pomaganju mladima koji se nalaze s obje strane tog užasnog fenomena. “Savjetovalište Luka Ritz” osnovano je 2014., te je započelo s radom 2017. godine. Djelatnost Centra uključuje savjetovanje i psihosocijalnu podršku djeci, mladima i njihovim roditeljima, a s ciljem pomoći pri prevladavanju poteškoća kod djece i mladih, prevencije nasilja i drugih oblika rizičnih ponašanja, pomoći djeci uključenoj u vršnjačko nasilje, unapređenja socijalnih vještina djece i mladih te unapređenja roditeljskih vještina. 

Luki je posthumno dodijeljena nagrada Ponos Hrvatske, a po njemu se zove i nagrada koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja učenicima koji se vlastitim djelovanjem i primjerom ističu u zajednici kao pozitivni primjeri.

Međuvršnjačko nasilje nažalost je fenomen s kojim se i dalje suočavamo u našem društvu, no ostavština Luke Ritza je upravo u tome da su institucije ozbiljnije počele shvaćati svoju ulogu u prevenciji i ublažavanju posljedica nasilja među mladima. Ipak, institucionalni odnos prema ovome problemu morao bi biti odlučniji i bolje organiziran.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.