Obavijesti

News

Komentari 100

Filipa Zavadlava ispitali preko video veze: Branio se šutnjom

Filipa Zavadlava ispitali preko video veze: Branio se šutnjom
1

Neslužbeno doznajemo kako se očekuje da će optužnica protiv Zavadlava biti napisana te “spuštena” na Županijski sud idućeg tjedna, pošto je ispitivanjem osumnjičenog dovršena istraga

VIDEO

Filip Zavadlav (25), osumnjičeni za teško trostruko ubojstvo u središtu Splita početkom godine, ispitan je putem video-veze iz Bolnice za osobe lišene slobode u Zagrebu, dok je tužitelj bio u Splitu.

Stigao nalaz Filipa Zavadlava: Bio je drogiran dok je ubijao
Stigao nalaz Filipa Zavadlava: Bio je drogiran dok je ubijao

Mladić se branio šutnjom, tako da nije iznio svoju verziju događaja niti što ga je nagnalo na strašan zločin. 

Njegov odvjetnik, Branko Šerić objasnio je kako je današnje ispitivanje obavljeno na temelju rješenja o istrazi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Očekujem da će zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu službenu optužnicu podnijeti Županijskom sudu oko 1. lipnja, a nakon toga će optužno sudsko vijeće odlučiti prihvaća li optužnicu ili će ovaj sudski predmet vratiti na dodatnu istragu - kazao je Šerić.

Šerić je kazao da će nakon potvrđivanja optužnice obrana iskoristiti svoje pravo na odgovor na optužnicu.

- Ja ću se obratiti Vrhovnom sudu Republike Hrvatske i tražit ću da se ovaj sudski postupak protiv Zavadlav premjesti iz Splita u neki drugi sud u Hrvatskoj radi sigurnosnih razloga - rekao je Šerić.

Neslužbeno doznajemo kako se očekuje da će optužnica protiv Zavadlava biti napisana te “spuštena” na Županijski sud idućeg tjedna, pošto je ispitivanjem osumnjičenog dovršena istraga.

POGLEDAJTE VIDEO Nalaz vještaka splitskog ubojice

Pokretanje videa...

01:13

Iz osvete nabavio pušku i ubio trojicu 

Zavadlav se sumnjiči da je “11. siječnja 2020. prema prethodno donesenoj odluci i planu, a u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno, na protupravan način nabavio automatsku pušku s većom količinom streljiva,..., oko 15.35 sati naoružan navedenom puškom došao na predio Velog Varoša u Splitu...". U idućih nekoliko minuta je ispalio više rafala i pojedinačnih hitaca (ukupno je pronađeno 36 čahura), usmrtivši u svom pohodu Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (38) te Marina Ožića Paića (25).

Uhićen je koji sat kasnije, u popularnom kafiću na Skalicama, gdje se dogovorio s radnikom Centra za socijalnu skrb koji je posumnjao da je upravo on u pitanju, vidjevši video-snimku mladića koji s “Kalašnjikovim” šeta uličicama. Nije pružao otpor, prvo je odveden u bolnicu, potom u policiju, no kada se našao na tužiteljstvu, nije bio u stanju iznositi obranu. Zato je odmah prebačen u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu (jer mu je u međuvremenu određen istražni zatvor), gdje se nalazi do danas.

Za teško trostruko ubojstvo i do 50 godina zatvora

Obavljeno je psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje, mladić je proglašen ubrojivim (iako bitno smanjeno ubrojivim, što se obično pokaže važnim faktorom kod odluke o visini kazne) te će se suočiti s optužbama pred sudom.

Za teško trostruko ubojstvo može dobiti do 50 godina zatvora.

'Smanjeno ubrojiv': Zavadlav neće dobiti 50 godina zatvora
'Smanjeno ubrojiv': Zavadlav neće dobiti 50 godina zatvora

Kako su u međuvremenu nastale nove okolnosti vezano za pandemiju koronavirusom, ispitivanje osumnjičenog nikako se nije uspjelo obaviti – do sada naime nije postojao presedan u ovakvim slučajevima. Međutim, danas je uspješno obavljeno ispitivanje putem video-veze, zapisnik je poslan e-mailom te potpisan. Odvjetnik Filipa Zavadlava nije imao primjedbe na zapisnik.

Odvjetnik: Moj klijent neće još dugo biti u Zagrebu

- Morali smo prije ispitivanja biti sigurno da će se sve obaviti uspješno, u smislu procesnih garancija. To je riješeno na zadovoljavajući način, a moj branjenik je iznio obranu, branio se šutnjom. Smatram kako je istraga ovime dovršena te da će optužnica biti dovršena do 1. lipnja - kazao nam je odvjetnik Branko Šerić, koji se nalazio sa Zavadlavom u Svetošimunskoj u Zagrebu.

Nekadašnji sudac, a već dugo godina odvjetnik, najavio je da će Filip uskoro biti prebačen u neku drugu instituciju unutar Uprave za zatvorski sustav...

“Neće još dugo boraviti u Svetošimunskoj, ali ne očekujem da će biti prebačen u zatvor na Bilicama u Splitu, zbog sigurnosnih razloga.” - dodao je Šerić nakon što je napustio Svetošimunsku.

Neslužbeno doznajemo kako će zamjenik Županijskog državnog odvjetništva u Splitu koji vodi ovaj slučaj, Žarko Štrbac, dovršiti optužnicu tijekom idućeg tjedna te je poslati na splitski sud.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.