Obavijesti

News

Komentari 0

Filipović povukao prijedlog odluke o usluzi sakupljanja otpada u Rijeci

Filipović povukao prijedlog odluke o usluzi sakupljanja otpada u Rijeci

Nakon višesatne rasprave na sjednici Gradskog vijeća Rijeke u četvrtak gradonačelnik Marko Filipović povukao je svoj prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada

VIDEO

Zbog toga se o njoj nije glasalo.

"Očigledno je da se oko ove odluke formirala određena većina u vijeću koja ne prihvaća moj prijedlog. Ne želim kao čelni čovjek grada i predsjednik Skupštine KD Čistoća snositi odgovornost za posljedice ovako donesene odluke pa povlačim svoj prijedlog", rekao je Filipović neposredno prije glasanja o prijedlogu odluke i amandmanima Kluba vijećnika Možemo!-Akcija mladih-Unija Kvarnera, Mosta i HDZ-a.

Filipović je poručio neka ta većina sastavi svoj prijedlog odluke o pružanju javne usluge sakupljanja komunalnog otpada te na nekoj od idućih sjednica Gradskog vijeća izglasa što želi, a da on za to ne želi biti odgovoran.

Upozorio je da odbijanje prijedloga odluke znači preuzimanje odgovornosti vijećnika za buduća događanja. Time se, među ostalim, odgađa planirani postupak uvođenja individualiziranja prikupljanja otpada, rekao je.

'Pravedniji računi i usluga odvoza otpada u Zagrebu'
'Pravedniji računi i usluga odvoza otpada u Zagrebu'

Odluka o načinu pružanja javne usluge skupljanja komunalnog otpada u Rijeci mora se donijeti temeljem Zakona o gospodarenju otpadom iz kolovoza prošle godine, istaknula je pročelnica gradskog odjela za komunalni sustav Maja Malnar.

Odluka obuhvaća obaveze komunalnog društva Čistoća, propisuje zapremine spremnika, minimalnu učestalost odvoženja otpada, način provedbe te javne usluge te cijenu fiksnog dijela cijene odvoza otpada.

Predložena cijena je 54,91 kunu bez PDV-a za kućanstva i 154,53 kune bez PDV-a za gospodarstvenike i sve ostale korisnike. Visina te cijene, ali i način na koji je predložena, bez objašnjenja izračuna, izazvao je najviše reakcija gradskih vijećnika.

Vedran Vivoda (Akcije mladih) izvijestio je da odbor za komunalni sustav Gradskog vijeća nije prihvatio prijedlog odluke ocijenivši da ne doprinosi poboljšanju stanja gospodarenja otpadom u Rijeci.

Petra Mandić (Most) inzistirala je na prikazivanju računice te cijene.

Sisak dobio suvremena vozila za bolje gospodarenje otpadom
Sisak dobio suvremena vozila za bolje gospodarenje otpadom

"Mi ne možemo prihvaćati ovakve prijedloge ako cijena nije obrazložena", istaknula je. Rekla je i da je nepoznata visina varijabilnog dijela cijene, pa se ne zna koliko će biti konačno povećanje cijene odvoza otpada za kućanstva i gospodarstvo. Josip Ostrogović iz HDZ-a je ocijenio da je to promašena odluke jer ne osigurava smanjenje obujma otpada i povećanje razine odvajanja. Trebalo je osigurati da korisnici plaćaju u skladu s količinom proizvedenog otpada, rekao je. Ujedno je ustvrdio da je zakonom propisano da fiksni dio cijene, o kojoj odlučuju predstavnička tijela, mora biti obrazložen.

Direktorica KD Čistoća Jasna Kukuljan je ustvrdila da je predložena cijena najkorektnija u okvirima zakonski nepravedne podjele svih korisnika u samo dvije kategorije.

Gradonačelnik Filipović usporedio je predloženi fiksni dio cijene u Rijeci s prihvaćenim cijenama u drugim gradovima. Tako je na primjeru desetak gradova prikazao da je cijena za kućanstva uglavnom oko 50 kuna, a cijena za gospodarstvo doseže 520 kuna u Krku, 300 u Prelogu te više od 600 kuna u Labinu i Pazinu.

U Rijeci smo našli optimalnu cijenu, rekao je Filipović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...