Obavijesti

News

Komentari 26

Filipović: Sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj nije upitna

Filipović: Sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj nije upitna

Podsjetio je da je Vlada odobrila HEP-u zaduženje od 400 milijuna eura s ciljem zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli, čija je trenutna zapunjenost na 73-74 posto

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u petak da sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj nije upitna, a da će zapunjenost podzemnog skladišta plina Okoli vrlo brzo biti na 90 posto.

Odgovarajući u Rijeci na pitanja novinara o mjerama pomoći građanima, javnom i nevladinom sektoru i gospodarstvu koje će Vlada uskoro predstaviti, Filipović je poručio da se sigurno neće dopustiti da se ustanove, poput škola, vrtića, fakulteta, bolnica, domova za starije, neprofitnih organizacija, nađu u situaciji da ne mogu plaćati energente.

Filipović o prelasku na euro: Učinit ćemo sve da trgovci ne podižu neprimjereno cijene
Filipović o prelasku na euro: Učinit ćemo sve da trgovci ne podižu neprimjereno cijene

- U idućim danima, predstavit ćemo detaljno mjere, i vjerujem da će većina njih biti zadovoljna s onim što ćemo napraviti- izjavio je Filipović.

Poručio je da sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj nije upitna. Podsjetio je da je Vlada odobrila HEP-u zaduženje od 400 milijuna eura s ciljem zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli, čija je trenutna zapunjenost na 73-74 posto.

- Vrlo brzo će biti na 90 posto, onako kako smo to i dogovorili- rekao je Filipović, koji je zajedno s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i potpredsjednikom Vlade Olegom Butkovićem bio u radnom posjetu Primorsko-goranskoj županiji.

'Morske plaže moraju biti dostupne svima. Sve drugo je potpuno neprihvatljivo'
'Morske plaže moraju biti dostupne svima. Sve drugo je potpuno neprihvatljivo'

Podsjetio je da ukupna potrošnja plina u Hrvatskoj iznosi do 2,9 milijardi kubika. Prema tome, sve se hrvatske potrebe preko LNG-a i skladišta Okoli mogu zadovoljiti, dodao je Filipović.

Kada je riječ o distributerima plina, ustvrdio je, puno njih nije vuklo dobre poslovne poteze i nisu na vrijeme kupili plin. No, Filipović je rekao da će se gledati kako i njima pomoći, u skladu s mogućnostima, no o tome će biti riječi pri predstavljanju kompletnog paketa pomoći.

Filipović: Nema nikakvih problema na tržištu što se tiče gnojiva

Novinari su Filipovića upitali ima li država kakvo rješenje oko stanja u Petrokemiji zbog visokih računa na plin, uz konstataciju da bi se ono, zbog posljedično visokih cijena gnojiva, moglo odraziti i na poljoprivredu, na što je Filipović odgovorio protupitanjem: "Kako mislite da će se loše odraziti na poljoprivredu"?

- Trenutno nema nikakvih problema na tržištu što se tiče gnojiva, prema informacijama koje ja imam. Ne vjerujem i da će biti problema, a sva konkretna pitanja što se tiču poslovanja Petrokemije trebate postaviti upravi Petrokemije i eventualno većinskim vlasnicima tvrtke, a to su Ina i Prvo plinarsko društvo- uputio je Filipović novinare.

HUP: Gospodarstvo odolijeva krizi, no potrebno je ublažiti cjenovni pritisak na građane
HUP: Gospodarstvo odolijeva krizi, no potrebno je ublažiti cjenovni pritisak na građane

Odgovarajući na novinarski upit, FIlipović se osvrnuo i na Vladinu odluku o uvođenju nulte stope PDV-a za kupnju i ugradnju solarnih panela, rekavši da se time želi postići što veće korištenje obnovljivih izvora energije.

Također, izvijestio je ministar, u planu je i skraćivanje procedura kada je riječ o dobivanju dozvola za korištenje svih obnovljivih izvora energije.

Butković: Zakon o pomorskom dobru neće omogućiti privatizaciju, betonizaciju i uzrupaciju plaža

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković niječno je odgovorio na pitanje novinarke hoće li novi zakon o pomorskom dobru dovesti do zatvaranja uvala kada je riječ o nenaseljenim područjima, a po željama investitora.

Ponovio je da ne želi polemizirati o zakonu čiji konačni prijedlog nije utvrđen, koji nije bio na sjednici Vlade te nije prošao javno savjetovanje.

Plenković iznio plan, udruge i škole nadaju se pomoći Vlade: 'Te račune ne možemo platiti'
Plenković iznio plan, udruge i škole nadaju se pomoći Vlade: 'Te račune ne možemo platiti'

Rekao je da se zakon o pomorskom dobru i morskim lukama priprema već dulje vremena, a zbog povlačenja sredstava iz NPOO-a mora se usvojiti do kraja godine.

- On neće, ja vas uvjeravam, omogućiti nikakvu privatizaciju, betonizaciju, uzrupaciju plaža niti bilo čega- poručio je Butković, dodajući da ono što se pojavilo u medijima predstavlja prijedloge radne skupine, koja još nije dovršila svoj posao.