Obavijesti

News

Komentari 2

Fina potvrdila: Blokirani računi 238 tisuća građana u Hrvatskoj

Fina potvrdila: Blokirani računi 238 tisuća građana u Hrvatskoj

Iz Fine su istaknuli kako se najveći dio duga, u iznosu od 5,6 milijardi kuna (bez kamata), odnosio na dug potrošača prema bankama kao vjerovnicima...

VIDEO

Krajem travnja ove godine u Hrvatskoj su bili blokirani računi gotovo 238 tisuća građana, s ukupnom glavnicom duga od 18,6 milijardi kuna, kao i 15,3 tisuće poslovnih subjekata, čija je glavnica duga iznosila 4,5 milijardi kuna, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

Krajem travnja je zbog neizvršenih osnova za plaćanje u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje bilo evidentirano 237.983 potrošača, što je za 0,9 posto manje nego u prethodnom mjesecu te za 0,2 posto više nego prije godinu dana.

Glavnica njihova duga od 18,6 milijardi kuna bila je za 375,8 milijuna kuna ili 2,1 posto viša nego u ožujku ove godine, a za 1,4 milijarde kuna ili 8,1 posto viša u odnosu na travanj 2021. godine.

Po podacima Fine, kada se glavnici od 18,6 milijardi kuna pridoda i dug po osnovi kamata u visini od 6,66 milijardi kuna, ukupan je dug građana s blokiranim računima krajem travnja iznosio 25,2 milijarde kuna.

Iz Fine su istaknuli kako se najveći dio duga, u iznosu od 5,6 milijardi kuna (bez kamata), odnosio na dug potrošača prema bankama kao vjerovnicima, a prema svim financijskim institucijama dug je iznosio 6,5 milijardi kuna.

Krajem travnja ove godine u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje evidentirano je 15.255 poslovnih subjekata, što je za 210 poslovnih subjekata ili 1,4 posto manje u odnosu na ožujak, a za 437 ili 2,8 posto manje u odnosu na travanj 2021. godine.

Glavnica njihova duga iznosila je 4,5 milijardi kuna, što je za 460,9 milijuna kuna ili 11,5 posto više u odnosu na ožujak 2022., a za 250,2 milijuna kuna ili 5,3 posto manje u odnosu na lanjski travanj.

Dug po kamatama je iznosio 1,06 milijardi kuna pa tako ukupan dug poslovnih subjekata na kraju travnja iznosi 5,5 milijardi kuna.

Podaci Fine pokazuju da je među ovršenim poslovnim subjektima nešto više fizičkih ljudi koji obavljaju registriranu djelatnost (obrtnici), dok u iznosu prevladavaju pravne osobe.

Tako su krajem travnja dospjele neizvršene osnove za plaćanje evidentirane kod 6.899 pravnih ljudi s glavnicom duga od 3,2 milijarde kuna. Kada se tomu pridodaju i kamate u iznosu od 667,9 milijuna kuna, ukupan dug pravnih ljudi iznosio je 3,87 milijardi kuna.

Blokirane račune krajem travnja imalo je i 8.356 fizičkih ljudi koje obavljaju registriranu djelatnost, a njihov je ukupni dug iznosio 1,67 milijardi kuna, od čega se 1,28 milijardi kuna odnosi na glavnicu, a 395,8 milijuna na kamatu.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika
STRAVA NA MEDVEŠČAKU

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika

Liječnička pomoć muškarcu je pružena u Kliničkoj bolnici Merkur gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen, javlja zagrebačka policija

Avion je bio na servisu dan prije kobnog pada. Mehaničar kaže: 'Ne vjerujem da je do motora'
DOZNAJEMO

Avion je bio na servisu dan prije kobnog pada. Mehaničar kaže: 'Ne vjerujem da je do motora'

Sportski zrakoplov bio je u Sloveniji na 50-satnom pregledu: 'Sad kad je bio 50-satni pregled, motor je bio provjeren na tlu. Znači, motor je obavio sve faze testiranja na tlu', kazao nam je mehaničar
Kolege iz Hitne se oprostile od Ivana: 'Prerano si nas napustio, počivaj u miru u nebeskom letu'
POGINUO U AVIONSKOJ NESREĆI

Kolege iz Hitne se oprostile od Ivana: 'Prerano si nas napustio, počivaj u miru u nebeskom letu'

Cessna 182 je u subotu oko 16 sati pala na području Stupnika. Poginuo je vozač Hitne iz Zaprešića te ozlijeđeno još četvero ljudi. Olupina je ostala zaglavljena u gustoj šumi