News

Komentari 82

Finski predsjednik i premijerka potvrdili: Moramo ući u NATO!

Finski predsjednik i premijerka potvrdili: Moramo ući u NATO!

Članstvo u NATOu će ojačati sigurnost Finske. Kao članica NATO-a, Finska će ojačati i obranu saveza. Finska mora aplicirati za članstvo u savezu, bez odgode, navodi se u izjavi premijerke i predsjednika

Finski predsjednik i premijerka u čevrtak su rekli kako su za ulazak njihove zemlje u NATO savez, čime otvaraju put proširenju usred rata u Ukrajini.

Objava predsjednika Saulija Niinista i premijerke Sanne Marin znači da je gotovo sigurno da će Finska tražiti članstvo u savezu, iako je još nekoliko koraka prije nego proces prijave može početi. 

- Tijekom proljeća pokrenuta je važna diskusija o mogućem članstvu Finske u NATO-u. Bilo je potrebno vrijeme kako bi parlament i cijelo društvo izjasnili svoj stav oko ovog pitanja. Bilo je potrebno i vrijeme za kontakte s NATO savezom i članicama, ali i Švedskom. Htjeli smo dati potrebno vrijeme i prostor toj diskusiji. Sad kad je vrijeme odluke blizu, predstavljamo zajednički stav. Članstvo u NATOu će ojačati sigurnost Finske. Kao članica NATO-a, Finska će ojačati i obranu saveza. Finska mora aplicirati za članstvo u savezu, bez odgode. Nadamo se da će koraci, koji su potrebni da bi se ova odluka ostvarila, biti napravljeni hitno i u sljedećim danima - navodi se u zajedničkoj izjavi premijerke i predsjednika.

Ruska invazija na Ukrajinu gurnula je Finsku i Švedsku na rub podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u i odustajanja od uvjerenja koje je desetljećima postojalo da se mir najbolje održava ako se javno ne biraju strane.

Rusija, s kojom Finska dijeli granicu od 1300 kilometara i povijest sukoba prije 1945., upozorila je da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u Kalinjingradu, svojoj enklavi na baltičkoj obali, ako se Finska i Švedska odluče pridružiti NATO-u.