Obavijesti

News

Komentari 185

Firma Dragana Kovačevića je u tajnosti sadila plantažu 'trave'

Firma Dragana Kovačevića je u tajnosti sadila plantažu 'trave'
9

U jednoj od drvnoprerađivačkih tvrtki blizu Novske radnici su potvrdili da im je na sušenje dovožena konoplja. Navodno je milijun eura pronađenih u prtljažniku auta kojim se koristio Kovačević, bilo baš za tu firmu

VIDEO

Ekipa novinara 24 sata prva je, tragom istrage da se tvrtka Rašeljka d.o.o. iz Novske, kojoj je suvlasnik Dragan Kovačević, optužen u aferi JANAF, bavila proizvodnjom indijske konoplje umjesto prikazane industrijske konoplje, otišla na teren istražiti o čemu se radi.

To je bilo dva dana nakon što je policija pokrenula istragu.

Pogledajte video: Afera Janaf

Pokretanje videa...

video vijesti 25-09-2020 01:17

Umjesto drva, sušili konoplju

Na upit policiji Sisačko moslavačkoj dan nakon što je započeo izvid da se očituje dokle je stigla istraga, potvrđeno je da je na ona u tijeku i da se zbog tajnosti iste malo strpimo te da će uskoro izaći s informacijom koja će biti jako zanimljiva.

Svi stanovi Dragana Kovačevića - skriva li negdje još neki?
Svi stanovi Dragana Kovačevića - skriva li negdje još neki?

U međuvremenu su obavljeni razgovori s mještanima Novske o tome da li imaju spoznaju da je Rašeljka uzgajala i sušila nedozvoljenu konoplju.

Neki su bili iznenađeni, a neki su imali i sumnje.

U jednoj od drvno prerađivačkih tvrtki u blizini Željezničke postaje Novska koja ima svoje sušare za sušenje drva, radnici su potvrdili da im je na sušenje dovožena konoplja, gdje je ona nakon toga završavala oni ne znaju.

Opet smo kontaktirali policiju

Sa sušenjem konoplje povezuje se i jedna tvrtka za proizvodnju ogrjevnog peleta u mjestu Bročice nedaleko od Novske.

Nakon tjedan dana ponovili smo upit policiji u Sisku, jer je prošlo dovoljno vremena i da se više ne može čekati s objavom informacije, 7. listopada ove godine stigao je odgovor.

- Poštovani, vezano uz Vaš upit možemo potvrditi da PU sisačko-moslavačka provodi policijske izvide zbog sumnje u postojanje elemenata kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti. S ciljem uspješnog provođenja, odnosno okončanja ovog kriminalističkog istraživanja, ali i imajući u vidu tajnost izvida, u ovom trenutku ne možemo Vam ustupiti konkretnije informacije. S poštovanjem, Policijska uprava sisačko-moslavačka

Iz istražnog zatvora izašli su i dvojica direkora u Janafu Zorić i Vrbanc te Vatroslav Sablić
Iz istražnog zatvora izašli su i dvojica direkora u Janafu Zorić i Vrbanc te Vatroslav Sablić

Na temelju naloga Općinskog državnog odvjetništva u istražnom je zatvoru na mjesec dana završio je Dražen Požar (49) iz Strmena.

Na popisu osumnjičenih još je pet fizičkih osoba i već spomenuta tvrtka Rašeljke d.o.o., u kojoj bivši direktor Janafa, Dragan Kovačević, ima suvlasništvo.

U firmi 'Zdrava hrana' proizvodili indijsku konoplju

Tužiteljstvo tvrdi da su prvoosumnjičeni Radoslav Ivanković i Dražen Požar zajedno osnovali tvrtku Healthy Food (Zdrava hrana) te prema dogovoru zajedno djelovali kako bi proizvodili konoplju, ali ne industrijsku kako su to bili prikazali.

Požaru se stavlja na teret samo da je prodao sjeme vlasniku parcele u Drenovu Boku, koji je navedenu parcelu površine od 16.000 metara četvornih i obrađivao, a tvrtka Rašeljke d.o.o. formalno je i računovodstveno sjeme i prikazala kao sjeme industrijske konoplje.

Na parceli su izrasle brojne stabljike konoplje koja prema svojoj vrijednosti THC-a znatno premašuje 0,3 posto te je stoga konoplja tipa droge i smatra se tvari koja se može upotrijebiti za izradu droge.

Zlouporaba opojnih droga

Stoga se i svih šestero fizičkih osoba, kao i tvrtka Rašeljke d.o.o., terete za zloporabu opojnih droga.

Tužiteljstvo navodi da je "plantaža" u Drenovu Boku bila plantaža za uzgoj "trave".

Dražen Požar, koji je iznio obranu i u policiji i u tužiteljstvu, opovrgnuo je sve navode iz prijave. Međutim, tužiteljstvo ukazuje kako je vrlo indikativno da se industrijska konoplja brala strojno, a konoplja na zasadu u Drenovu Boku ručno, i to vrhovi cvjetova.

Za sušenje angažirali Đorđa iz Srbije

Za sušenje je, tvrdi tužiteljstvo, Požar angažirao svog kuma Đorđa Slavkovića iz Srbije, koji je također osumnjičen, a on je sa sobom doveo i Marka Erola.

U činjenici da je Marko Erol osoba koja je u Makedoniji osuđivana za zloporabu opojnih droga tužiteljstvo vidi koordiniranu djelatnost.

Nadalje, tvrde da su Požaru kao iskusnom proizvođaču industrijske konoplje, koji za tu vrstu proizvodnje ima i obiteljski OPG, bili jasni propisi i postupak sušenja i način vrijednosti tetrahidrokanabinola, pa je s obzirom na to trebao znati da će konačni produkt berbe biti indijska, a ne industrijska konoplja.

Sisačko-moslavačka policija u Bročicama je obavila očevid i u kontejnerskim sušarama pretražila dva vozila, Renault Kangoo i Mercedes Sprinter, napravila je očevid na poljoprivrednom zemljištu, a pribavila je i dokumentaciju.

Kovačević angažirao člana nadzornog odbora Janafa da uči tvrtku o borbi protiv korupcije
Kovačević angažirao člana  nadzornog odbora Janafa da uči tvrtku o borbi protiv korupcije

Prema tvrdnji tužiteljstva, Rade Ivanković koji je upravljao svim gospodarskim i drugim aktivnostima u tvrtki Rašeljke, bio je taj koji je organizirao branje i proizvodnju i sve to nadzirao izravno.

Trojicu okrivljenih policija je zatekla u prijevozu materije koja se smatra opojnom drogom, što je vještačenjem i potvrđeno. Jedan od onih koji je bio zatečen u prijevozu bio je državljanin Srbije Đorđe Slavković koji je na poziv kuma Dražena Požara i došao u Hrvatsku.

Prema registru proizvođača industrijske konoplje, trgovačko društvo Rašeljke d.o.o. ima u posjedu 119 čestica na kojima je navodno posađena industrijska konoplja, a na parcelama su, kako navodi tužiteljstvo, radili brojni ljudi.

U ovoj fazi istrage koja je počela prije nepunih mjesec dana još nije poznato koliko je "trave" i gdje proizvela tvrtka u kojoj Dragan Kovačević ima svoj udjel te gdje je ona završila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 185
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa