News

Komentari 0

Fond dobio više od 8000 prijava za energetsku obnovu kuća u manje od dva sata

Fond dobio više od 8000 prijava za energetsku obnovu kuća u manje od dva sata

Za obnovu pojedine kuće, ovisno o mjerama, moguće od Fonda dobiti do 204.000 kuna bespovratnih sredstava

U nepuna dva sata na energetsku obnovu prijavilo se 8432 građana, izvijestio je u utorak Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je osigurao dodatna sredstva u iznosu od 390 milijuna kuna zbog očekivanog velikog interesa javnosti.

Fond je prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća počeo zaprimati od 10 sati, a u programu je predviđeno sufinanciranje cjelovite energetske obnove, vanjske ovojnice i stolarije, kao i financiranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Također navode kako je za obnovu pojedine kuće, ovisno o mjerama, moguće od Fonda dobiti do 204.000 kuna bespovratnih sredstava.

"Sredstva su osigurana putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Plana korištenja financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica stakleničkih plinova. Zaprimljene prijave bit će obrađivane redoslijedom zaprimanja, dok god bude dostupnih sredstava", navodi se u priopćenju.

Program za cilj ima povećati broj energetski obnovljenih obiteljskih kuća, što će rezultirati uštedom energije i smanjenjem emisije ugljikovog dioksida (CO2).

Navode da smanjenje potrošnje energije u energetski obnovljenim kućama podrazumijeva smanjenje mjesečnih troškova za energente, kao i ukupno poboljšanje kvalitete života.

"Planiranje i provedba ovih aktivnosti podrazumijeva angažman lokalnih tvrtki i stručnjaka, odnosno potiče gospodarsku aktivnost, te povećava tržišnu vrijednost obnovljenih nekretnina", stoji u priopćenju.

Najčitaniji članci