Obavijesti

News

Komentari 8

FOTO Lepe ti je Zagorje zelene - i duboke: Speleolozi kraj Ivanca otkrili najdublju zagorsku jamu!

FOTO Lepe ti je Zagorje zelene - i duboke: Speleolozi kraj Ivanca otkrili najdublju zagorsku jamu!
7

Speleolozi iz Kraševskih zviri otkrili su kraj Ivanca najdublju zagorsku jamu

VIDEO

Ma sad je to autocesta, kako je bilo, rekao je član speleološke udruge Kraševski zviri iz Zagorja nakon što su napokon proširili ulaz u najdublju jamu na sjeveru Hrvatske - Gliboku jamu.

Taj podzemni objekt dubok je 30,6 metara. Iako je daleko od državnog rekordera, Lukine jame, koja je od ove dublja 1400 metara, ona je itekako vrijedan nalaz na području za koje se mislilo da ondje takvog nečeg nema. Do ovog otkrića je rekord držala Vila jama na Ravnoj gori (-20 m), Voska luknja u Varaždinskoj županiji (-22 m), odnosno Hanžekova jama na području Hrvatskog zagorja (-25,5 m).

Naime, našli su je gotovo slučajno, na predjelu koji je poznat po većoj gustoći dubljih jama, naravno - za uvjete u Zagorju.

- Na Gliboku jamu smo naletjeli tijekom pretraživanja terena u šumi u Gorancu kraj Klenovnika. Bio je to vruć dan u kolovozu. Osjetili smo hladan povjetarac, koji je stizao iz podzemlja. Otkrili smo ulaz u jamu koji je bio malo veći od šake - rekla nam je predsjednica udruge Valentina Kraš.

U nju su ubacili kamenčić koji se odbijao pet-šest sekundi. Speleolozi su se međusobno pogledali i odmah shvatili da se pred njima nalazi nešto posebno.

U nekoliko akcija uspjeli su proširiti ulaz te ga opremiti za spuštanje. Drugu prepreku, odnosno novo suženje, našli su na samo pet metara dubine. Ondje su pronašli koraloide, vrste siga, što im je bio dobar znak da jama ide dublje od očekivanog.

- Kako smo se spuštali, tako su se otkrivale sve veće prostorije. Na dnu postoji malo suženje za dalje, no preusko je. Njega se ne može proširiti a da ne uništimo samo dno - kaže Kraš. Kako su speleolozi pisali o otkriću, jama je zapravo neke crne boje, vjerojatno od zemlje s površine koja se mrvila po stijenama. Prvi dio jame vrlo je uzak te se prema dubini proširuje. Izrazito je okomita te ima samo dvije manje police. Dno jame izgleda kao lažno dno.

Inače, zagorski speleolozi zaslužni su za pronalazak barem 50 novih jama na svom području u proteklih pet godina. Nažalost, velik broj njih zatrpan je smećem, što su i službeno prijavili.

- Mi jedini istražujemo manje objekte na području Varaždina i Zagorja, pa sve do Zagreba. Imaju i Međimurci svoje speleologe, no oni su se više orijentirali na Velebit - kaže Kraš. Osim istraživanja, njihov tim vodi i speleološku školu za nove članove. Svi speleolozi su volonteri, a inače se financiraju putem projekata koje sami pišu i provode. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...