Obavijesti

News

Komentari 445

Hodu za život usprotivila se inicijativa Crveni otpor

Hodu za život usprotivila se inicijativa Crveni otpor
5

U organizaciji inicijative Hod za život, obitelj i Hrvatsku, u subotu je bio šesti po redu "Hod za život". Uz njih, na ulice su izašli i građani s transparentima: ”Tvoje tijelo tvoj izbor”, “Zahtijevamo besplatan pobačaj'

VIDEO

Inicijativa Hod za život, obitelj i Hrvatsku organizirala je šesti po redu "Hod za život". Hodalo se u povorci koja se okupila u 11 sati na Trgu Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom do Trga bana Jelačića, pa onda Praškom ulicom. Hod je završio na Zrinjevcu gdje su se prodavale majice na 'Hod za život'. Majice su bile 50 kuna, a maske 30. Inicijativa je okupila par tisuća stanovnika, a održan je i protest inicijative Crveni otpor.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

Vijesti 01:18

Iz Hoda za život su istaknuli kako je njihova želja bolje uređenje zakonske regulative i da se majkama pomogne da se ne odlučuju na prekid trudnoće. S obzirom da je ovo već treći Hod za život koji se održava na dan izborne šutnje, iz organizacije kažu kako se o datumu održavanja dogovaraju početkom godine, a svibanj je mjesec majki.

- U tom je mjesecu Majčin dan, bez obzira na bilo kakve druge događaje ili izbore. Ako se nađe neki političar, on je dobrodošao, svi su pozvani - poručila je jedna organizatorica.

Organizatori protuprosvjeda svojim su porukama, transparentima i performansom pokazali što misle o inicijativi 'Hod za život' i poručili da takvi pokušaji radikalnog ograničavanja na pravo odlučivanja o vlastitim tijelima neće proći bez otpora.

”Tvoje tijelo tvoj izbor”, “Zahtijevamo besplatan pobačaj”, “Smrt klerofašizmu - život ženama!”, “Ni pokorne ni pokorene - nikad!”, bile su samo neke su od poruka koje su prosvjednici u Zagrebu danas odaslali pobornicima 'Hoda za život'.

Organizatori protuprosvjeda su putem Facebook stranice Faktiv pozvali građane da odijevanjem crvenog podrže pravo na izbor.

'Hod za život nije građanska inicijativa, već reakcionarni politički projekt' 

Organizatori su podsjetili i na hrabru borbu Poljakinja kojima se brutalno ograničava pravo na pobačaj i gdje su također tijela žena poligon za političke eksperimente fundamentalista i njihovih zagovornika u desničarskim političkim strankama i vladama.

- Tzv. Hod za život nije građanska, pa ni vjerska inicijativa, nego reakcionarni politički projekt kojemu je cilj udar na zdravlje i živote žena. Zato i hodaju na dan predizborne šutnje, kao i svih dosadašnjih godina. Njihove licemjerne ambicije ne predstavljaju volju naroda. Prema istraživanju IPSOS-a iz veljače 2020., 81% građanki i građana podržava pravo na izbor, 62% ne želi uplitanje vjerskih zajednica u zdravstvenu politiku u vezi pobačaja, dok 63% smatra da pobačaj treba biti besplatan - stoji u priopćenju organizatora. 

UpozorilI su na odluku Ustavnog suda kojim se jasno potvrđuje pravo žena na slobodu izbora i privatnost.

- Podsjećamo da je prošlo već više od 4 godine kako je Ustavni sud jasno potvrdio pravo žena na slobodu izbora i privatnost, odnosno legalnost pobačaja, a da Sabor već više od dvije godine kasni s izvršenjem naloga da donese novi zakon o pobačaju. Podsjećamo također da je u Hrvatskoj danas dostupnost pobačaja iznimno ograničena prije svega zbog nereguliranog i raširenog tzv. instituta priziva savjesti, te zbog narušenog i sve više privatiziranog zdravstvenog sustava što primorava žene da ovu zdravstvenu uslugu plaćaju u privatnim klinikama premda im je navodno dostupna u javnom zdravstvenom sustavu - piše u priopćenju.

Objavili i šest zahtjeva za koje se zalažu

Prosvjednici su u priopćenju napisali kako žene masakriraju na ginekološkim stolovima te su iznijeli svojih šest zahtjeva:

Vladajući debelo kasne s novim zakonom o pobačaju, dok žene i dalje masakriraju na ginekološkim stolovima, vrijeđaju i tjeraju da plaćaju nešto što je temeljna zdravstvena usluga zagarantirana Ustavom, zakonom i navodno dostupna u javnom zdravstvenom sustavu.

Stoga ponavljamo još jednom zahtjeve koje godinama upućuje Platforma za reproduktivnu pravdu:

1) Besplatan i siguran pobačaj u svim javno-zdravstvenim ustanovama koje imaju dozvolu za izvođenje ovog zahvata, uključujući i medikamentozni pobačaj u svim javno-zdravstvenim ustanovama.
 
2) Dovoljan broj ginekoloških timova u primarnoj zdravstvenoj skrbi kako bi sve žene imale pristup zdravstvenoj zaštiti, kao i dovoljan broj ginekoloških ambulanti opremljenih za pregled žena s invaliditetom.

3) Zdravstveni sustav mora poštovati prije svega prava pacijentica, bez nametanja obaveznih
savjetovanja i perioda čekanja, što je samo jedna od metoda ograničavanja prava na pobačaj.

4) Ukidanje tzv. priziva savjesti ginekologa/inja, medicinskog osoblja i farmaceuta/kinja kojim javnozdravstveni sustav uskraćuje primarnu zdravstvenu skrb u navodno sekularnoj državi. U Hrvatskoj i dalje svatko, pod bilo kojim uvjetima, može uložiti prigovor savjesti dok posljedice snose jedino pacijentice. To je nedopustiva praksa kojom se zloupotrebljava moć privilegiranih s dalekosežnim i višeslojnim posljedicama za žene.

5) Besplatna kontracepcija i pilula za dan poslije.

6) Zdravstveni odgoj temeljen na znanstvenim činjenicama i rodnoj ravnopravnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 445
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca