Obavijesti

News

Komentari 538

Hasanbegović: Na slici sam ja, kapa nije ustaška već HOS-ova

Hasanbegović: Na slici sam ja, kapa nije ustaška već HOS-ova
1

Ministar kulture kaže kako je na fotografiji objavljenoj u tjedniku Novosti vidljiva naknadna intervencija. Tvrdi i da je ovo jedna u nizu podvala i provokacija kojima ga se želi diskreditirati

VIDEO

Novi broj tjednika Novosti, koji će se na kioscima pojaviti u petak, donosi navodne fotografije ministra kulture Zlatka Hasanbegovića objavljene u časopisu Nezavisna država Hrvatska 1996. godine. Tjednik koji izdaje Srpsko narodno vijeće fotografije je objavio na svojoj internet-stranici.

Novosti najavljuju objavljivanje šire priče o desnoradikalnim ispadima tada mladog Zlatka Hasanbegovića.
Novinari tog tjednika tvrde kako je u to vrijeme Hasanbegović pisao za magazin Nezavisna država Hrvatska, gdje je veličao ustaške uspjehe u Drugom svjetskom ratu. Novosti navode i kako je pozivao na “ujedinjenje svih hrvatskih krajeva od Drine do Jadrana”, a ustaše prikazivao kao mučenike.

Hasanbegović: Ovo je još jedna u nizu podvala

Ministar Hasanbegović rekao nam je kako je ovo još jedna u nizu podvala i provokacija kojima ga se želi ljudski i moralno diskreditirati i politički likvidirati. Tvrdi i da je fotogradija naknadno dorađena.

"Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati. Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene odore. Podsjećam, riječ je o postrojbi čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Baldasar otkrili spomenik.Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentirati", stoji u priopćenju Hasanbegovića.

U telefonskom razgovoru još nam je dodao:

- Pa ne vidite li da su te bijele točke na kapama naknadno nacrtane. To je vojna kapa. Dva mladića što sjede su HOS-ovci i imaju vojne uniforme, što se vidi po oblježjima na njihovim ramenima - rekao je ministar kulture dodavši da se ne sjeća zašto je toga dana stigao u Split, ali je siguran da nije došao s Velimirom Bujancom.

- Znam ga od 90-e. Pojma nemam gdje sam ga upoznao, više se ne sjećam, valjda kod Parage. Poznanici smo, nikad nismo djelovali zajedno. Imamo dvije potpuno različite karijere, a tamo u Splitu sam ga slučajno sreo - kaže Hasanbegović dodajući kako je na fotografiji i Denis Katić, bivši menadžer Miše Kovača s obzirom na to da je Kovač nakon pogibije sina bio uključen u aktivnosti HOS-a.

Kape koje spominje Hasanbegović su nosili pripadnici 9. bojne HOS-a Vitez Rafael Boban, na čijem amblemu je pisalo “Za dom spremni”.

 

Urednik Novosti: Fotografija je autentična

– Fotografija ministra kulture Zlatka Hasanbegovića s ustaškom kapom apsolutno je autentična. Njena autentičnost je nedvojbena. Fotografija je nastala na splitskoj rivi 1996. i objavljena je u časopisu Nezavisna država Hrvatska koji postoji i u Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci, pa se tu fotografiju može i tamo pogledati. A taj časopis glasilo je Hrvatskog oslobodilačkog pokreta i ime Zlatka Hasanbegovića nalazi se u impresumu tog časopisa jer je on s njim surađivao, pisao je za njega tekstove - kazao je glavni urednik Novosti Ivica Đikić.

Treba utvrditi autentičnost

Anja Šovagović Despot, koja je kotirala kao jedan od vodećih HDZ-ovih kandidata za ministiricu kulture, nije htjela komentirati slučaj.

Na naše pitanje odgovorila je samo da ima predstavu i da je nazovemo u četvrtak. Miroslav Tuđman rekao je da nije vidio članak i da ga ne može komentrirati.

Željko Jovanović iz SDP-a rekao je: 'Već je dovoljna količina razloga navedena da ministar Hasanbegović ne bude na toj poziciji. Za mene je ta fotografija uvredljiva. Fotografirati se s kapom koja simoblizira sve one zločine počinjene nad stanovništvom u Hrvatskoj, nad hrvatskim, srpskim, židovskim i romskim stanovništvom tijekom Drugoga svjetskog rata, je negiranje onoga što stoji u Ustavu.' 

Tomislav Karamarko nije se oglasio oko ovog slučaja, dok je premijer Orešković, ujutro, na dan objave ovih fotogtrafija, rekao kako ministar Zlatko Hasanbegović ima njegovu podršku “jer je uvjereni antifašist”.

- Ne bih to komentirala dok se sama ne uvjerim i dok se gospodin Hasanbegović ne izjasni je li fotografija autentična. Znate, to može biti fotomontaža - rekla je Gordana Rusak, predsjednica saborskog Odbora za kulturu.

- Dok se ne utvrdi autentičnost fotografije ne mogu ništa komentirati, kao ni dok se Hasanbegović ne očituje - rekao je potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš iz HSP AS-a.

'Ministre, javnost očekuje objašnjenje'

- Ministre, mislim da javnost očekuje i zaslužuje objašnjenje je li ova fotografija autentična i jeste li Vi doista pisali te tekstove. Odgovor može biti samo DA ili NE, a posljedice jasne - objavio je na facebooku Peđa Grbin (SDP).

'Nema prostora za mladenačke grijehe'

- Pokaže li se da je ova fotografija autentična Zlatko Hasanbegović ne bi mogao više ni sekunde biti ministar - rekao je Goran Beus Richembergh (HNS) komentirajući naslovnicu.

- Tu prostora za tzv. “mladenačke grijehe nema” - poručio je Beus Richembergh.

'Miči se iz Vlade, Hasanbegoviću'

- Ukoliko fotografija ministra sa ustaškom kapom nije fotomontaža i ukoliko je zbilja pisao tekstove za jedan opskurni časopis u kojima je ustaše opisivao kao heroje i mučenike mogu mu samo reći: Miči se iz Vlade, Hasanbegoviću! Da li Orešković i dalje misli da je Hasanbegović antifašist? Koga ste vi predlagali za ministre gospodine Oreškoviću? Sramota - napisao je na facebooku Gordan Maras (SDP).

'Ako ga premijer ne smjeni, to znači da podržava ustaštvo'

Nenad Stazić (SDP) podsjetio je da je još kod izgasavanja povjerenja Vladi upozorio premijera Tihomira Oreškovića tko je Zlatan Hasanbegović i da će mu zbog njega Vlada biti okarakretizirana kao proustaška. 

- Premijer je nije poslušao. U srijedu je rekao da je Hasanbegović uvjereni antifašist. Oblače li se tako u Tevi uvjereni antifašisti ili je možda to vido u Kanadi? Ako premijer sutra ne smijeni ministra Hasanbegovića to  znači da podržava ustaštvo i da je to ideologija na kojoj će temeljiti svoju Vladu - izjavio je Nenad Stazić.

'Mora mu pokazati palac dolje'

Nansi Tireli (Laburisti) ima samo jednu poruku za premijera ukoliko se dokaže da je fotografija Hasanbegovića sa ustaškom kapom autentična:

- Premijer Tihomir Orešković definitivno mora Hasanbegoviću pokazati palac dolje - izjavila je čelnica Laburista.  

Neodrživo stanje

- Pokaže li se da je fotografija vjerodostojna onda je ovo neodrživo stanje jer je to u suprotnosti s Ustavom. U tom slučaju premijer nema izbora nego mora smijeniti Hasanbegovića ili ministar sam treba podnijeti ostavku - poručio je Silvano Hrelja (HSU). 

'Ako ga ne smijene, ovo je karikatura od Vlade'

Jadranka Kosor rekla je da ministar kulture mora biti smijenjen ukoliko se dokaže autentičnost fotografije.

- On mora biti smijenjen. Ako je iznosio takva svoja stajališta, takva osoba ne može biti član vlade zemlje članice Europske unije. U slobodnoj, neovisnoj i demokratskoj članici EU takva osoba ne može biti član vlade, jer bi to bilo suprotno Ustavu Republike Hrvatske. Ukoliko ne bude smijenjen, onda je ovo karikatura od Vlade - rekla je Kosor.

 

Nezavisni zastupnik Stipe Petrina, koji je bio pripadnik HOS-a, kazao je da ne zna kakve su oznake nosili pripadnici 9. bojne HOS-a o kojima govori ministar Hasanbegović, ali napominje da je on nosio samo oznake Hrvatske vojske i znak HOS-a i tvrdi da bi ponovno isto učinio.  
 
- Ako je to bilo 1993. godine kao što tvrdi ministar, u žiži rata, onda to mogu koliko toliko tolerirati, ali kasnije ne mogu. Ne možemo mi biti na jednu stranu, a cijeli svijet na drugu. Neprimjerene su izjave ministra Hasanbegovića od prije. Osobno o njemu ne odlučujem ja nego premijer, koji po svemu sudeći ne može ništa. Teško je za očekivati da je premijer o tome nešto znao, ali oni koji su ga predložili za ministra to su morali znati - izjavio je Petrina. 

'Što su Novosti? Tjednik? Čiji je to tjednik? Nemam pojma zaista'

Nakon sjednice Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta novinare je zanimao komentar Milijana Brkića (HDZ) i Ivana Kovačića (Most) o naslovno fotografiji tjednika Novost na kojoj ministar Zlatko Hasanbegović ima kapu koja nalikuje na ustašku. 
- Što su Novosti? Tjednik? Čiji je to tjednik? Nemam pojma zaista. Ja sam vidio razno razne tipove s kokardama i sa ovim i onim. Mi smo izrekli jasan spolitički stav u više navrata da smo protiv svih totalitarizama: nacizma, fašizma, komunizma i svih ideologija takvog značaja. To nas uopće ne zanima. Prestanimo se već jednom baviti prošlošću, prestanimo više kontaminirati hrvatsku javnost i građane sa onima koji su iza nas. Temelj Hrvatske države je Domovinski rat, hrvatski branitelji. Idemo sad razgovarati što moramo napraviti da bi Hrvatska sutra bila uređena država i da nam djeca ne bi selila iz ove prekrasne zemlje - poručio je Brkić. 

Pokretanje videa...

01:06


Kovačić (Most) napomenuo je da su cijeli dan bili na sjednici Vijeća. 
- Most će dati svoje mišljenje vezano za to jednako kao što je iznio svoj stav i o Ranku Ostojiću - poručio je.

"I princ Harry se slikao s kukastim križem"

Milijan Brkić je kasnije u srijedu dodatno, na svojoj Facebook stranici, prokomentirao slučaj ministra Hasanbegovića.

- Potraga za tragovima „ustaštva“ poprimila je razmjere histerije. Posebni odredi aktivista, poput nekadašnje OZNA-e tragaju za „ustašama“, „fašistima“, „nacistima“ i sličnima kako bi opravdali smisao svoga postojanja. Bez „fašista“ nema potrebe ni za „antifašistima“. Naročito istaknuta meta je ministar kulture dr.sc. Zlatko Hasanbegović. Posebno obučene i opremljene "trojke" kopaju po starim novinama ne bi li pronašli nešto čime bi ga kompromitirali. A sve zato da bi se sačuvale privilegije i održalo na proračunu. Britanski princ Harry slikao se s kukastim križem. Mitropolit Porfirije pjevao je četničke, a Stipe Mesić ustaške pjesme. Tvrdio je da smo „dva puta pobijedili“ i opet je postao doživotni počasni predsjednik „antifašista“ ili tako nešto. Drago Pilsel je kao mladić bacao molotovljeve koktele na sinagoge, a sada je ljevičarska „građanska“ ikona. Tomislav Nikolić četnički je vojvoda i predsjednik Srbije, a nekadašnji četnik Aleksandar Vučić je premijer. I gle čuda, od svega je problem ministar Hasanbegović koji se 1993. tijekom rata kao mladić slikao s kapom pripadnika HOS-a. Mi smo kao demokratska Stranka izrekli jasan stav protiv svih totalitarizama, i nacizma i fašizma i komunizma i svih totalitarnih ideologija. Prestanimo se već jednom baviti prošlošću, prestanimo više kontaminirati hrvatsku javnost i građane mržnjom i prizivanjem zla. Temelj hrvatske države je Domovinski rat i hrvatski branitelji. Prestanimo kopati po nacionalnim ranama i okrenimo se budućnosti. Idemo razgovarati o tome što moramo napraviti da bi Hrvatska sutra bila uređena država i da nam djeca ne bi selila iz naše prekrasne zemlje. Stoga, u smiraj današnjeg dana - blagdana pepelnice, što nama katolicima označava početak korizmenog razdoblja, mogu reći kako nas samo vjera u Boga i u bolje sutra može voditi u nešto novo i razumnije, jer "I NAŠ USKRS JEDNOM MORA SVANUTI" - napisao je Brkić.   

"Ako je ovo istina, to je skandalozno"

Ako je ovo što prenose Novosti istina, skandalozno je i nedopustivo da u današnjoj suvremenoj Hrvatskoj koja je zajedno s Europom nastala na temeljima antifašizma, u Vladi RH sjedi ministar koji veliča zločin! Da bi zaštitili ugled Hrvatske u svijetu i pokušali umanjiti ogromnu štetu koju je HDZ nanio sa svojim ministrom kulture, prvo što u ovom trenutku treba učiniti jest hitna smjena čovjeka koji ne poštuje temelje hrvatske državnosti!, napisao je Zlatko Komadina na Facebooku. 

Puhovski: Ministar ima nekoliko opcija

-  U današnje vrijeme tehnologija je toliko napredna da najprije treba utvrditi je li riječ o originalnoj fotografiji ili o montaži. Jednostavno, nisam siguran tko je na toj slici - kazao je Anđelko Milardović za Večernji list.

Žarko Puhovski nakon objave sporne fotografije nudi nekoliko mogućnosti.

- Ako ministar kulture na toj fotografiji nosi ustašku kapu, onda ima nekoliko opcija. Prva je da ponudi ostavku, druga je da ga premijer smijeni, treća je da ga Sabor natjera na ostavku izglasavanjem nepovjerenja i četvrta da nastavi s mandatom pa da se umjesto problemima, bavimo biografijom nevažnog čovjeka. 

Drago Pilsel kaže da je od  kape koju Hasanbegović nosi više  sporno da je bio član uredništva koje je zagovaralo obnovu NDH, piše Jutarnji list.

Povjesničar Tvrtko Jakovina kaže kako je ova fotografija potvrda stavova koje je ministar već izricao u javnosti. Povjesničar Ivo Banac kaže da bi trebalo utvrditi o kojim  je uniformama riječ.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 538
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..