Obavijesti

News

Komentari 189

'Franak' objavio: Obavljen je prvi raskid braka sa švicarcem

'Franak' objavio: Obavljen je prvi raskid braka sa švicarcem
2

Iako Osječanka navodi da je riješila kredit, ali papire tek treba dobiti, banka to opovrgava. Čini se kako se Udruga Franak malo požurila s objavom na Facebooku

VIDEO

Udruga Franak objavila je na svom Facebook profilu radosnu vijest za sve dužnike u švicarskim francima. 

- Frankeriiiiiii, OBAVLJEN JE PRVI RASKID BRAKA SA ŠVICARCEM!!!! Konverzije su krenule!!! Uskoro detalji... - stoji u objavi na profilu Udruge Franak.

Članica Udruge Franak, Osječanka nam je objasnila kako je imala kredit od 23.000 švicarskih franaka. Do kraja otplate kredita su joj ostale samo četiri rate. 

- Iz banke mi nisu poslali nikakvo rješenje o konverziji. Nazvali su me da dođem u poslovnicu - upravo zato jer smo bili pred kraj otplate s kreditom, kako bi kredit zatvorila. Tamo je sve riješeno brzo i jednostavno. Naime, izračunali su kako je naša pretplata nakon konverzije iz franka u eure 36.000 kuna, a sve su mi u banci pokazali na računalu. Dio te pretplate odmah je iskorišten kako bi se zatvorio naš kredit, a ostatak ćemo, rekli su mi u banci, dobiti u roku od 60 dana. Potpisala sam Zahtjev za povrat sredstava.  S time ćemo još pokriti minus po tekućem računu koji imamo - rekla je dobro raspoložena Osječanka, članica Udruge Franak i sada već bivša dužnica. 

Ipak, papire o zatvorenom kreditu na kućnu adresu će joj banka, kako tvrdi klijentica, poslati tek za koji dan. 

Sve je ubrzo na svojim Facebook stranicama objavila Udruga Franak, doslovno koji sat nakon što je klijentica izašla iz banke. S objavom su, čini se, ipak malo požurili jer o svemu nema konkretnog dokumenta kao niti novca,  a i većina članova koje smo nazvali nakon objave nije znala detalje ove ''prve konverzije'', pa čak niti glasnogovornica. To je i Osječanku zbunilo jer je kaže svakako željela pričekati dokumente koji će potvrđivati njezin dogovor s bankom. 

S obzirom da je klijentica kredit imala u Hypo banci, iz banke je odmah uslijedio demantij. 

- Od strane Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. nije izvršena konverzija kredita u švicarskom franku. Štoviše u ovom trenutku klijentima još nisu poslani niti izračuni konverzija, a kamoli da je ista provedena. Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. će u zakonskom roku i na zakonom propisani način svojim klijentima sa kreditom u švicarskom franku poslati izračun konverzije kredita s pripadajućim podacima i informacijama potrebnim za procjenu i donošenje odluke žele li provesti konverziju. Pri čemu ističemo da izračun konverzije još nije poslan niti jednom klijentu iz razloga što je proces pripremanja iznimno zahtjevan i obuhvatan, te u ovom trenutku Banka spomenute izračune još provodi i provjerava.

Ono što Banka kao odgovoran poslovni subjekt trenutno radi jest da kontaktira korisnike kredita u švicarskom franku da provjere točnost svih podataka koji se odnose na njih kao i na ostale sudionike u kreditu kako bi se utvrdilo da su isti točni i kako bi izračuni konverzije i popratna dokumentacija bili poslani u zakonskom roku na točnu adresu.

Tvrdnje i interpretacije pojedinih osoba ili organizacija da je konverzija „krenula“, tj. da je izvršena su netočne i neistinite.

Ipak, Božo Ivošević iz Udruge Franak smatra da banka klijentici nije poslala preporučeno poštom prijedlog konverzije  nego da su je pozvali na razgovor u poslovnicu.

- Banka je preskočila dio u kojem šalju izračun ili poziv klijentici doma nego su je odmah pozvali u poslovnicu i po takozvanom Zakonu o konverziji joj sve obračunali - rekao je  Ivošević.

Mnogi dužnici još uvijek se boje da će Ustavni sud 'srušiti' taj zakon.

>>> Želite biti odjeveni sportski elegantno? Donosimo traper, tenisice i jakne koje morate imati!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 189
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...