News

Komentari 38

EU i Britanija postigli dogovor o trgovinskom sporazumu

EU i Britanija postigli dogovor o trgovinskom sporazumu

"Dogovor je najveći bilateralni trgovinski sporazum koji je potpisala bilo koja strana, pokrivajući trgovinu u vrijednosti 668 milijardi funti u 2019. godini

Velika Britanija i EU dogovorile su trgovinski sporazum nakon Brexita, izvijestio je BBC.

O dogovoru se oglasila i britanska Vlada: "Ovim je sporazumom isporučeno sve što je britanskoj javnosti obećano tijekom referenduma 2016. i na općim izborima prošle godine."

"Vratili smo kontrolu nad našim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i našim ribolovnim vodama

"Dogovor je fantastična vijest za obitelji i tvrtke u svim dijelovima Velike Britanije.

"Potpisali smo prvi sporazum o slobodnoj trgovini zasnovan na nultim carinama i nultim kvotama koji je ikad postignut s EU.

"Dogovor je najveći bilateralni trgovinski sporazum koji je potpisala bilo koja strana, pokrivajući trgovinu u vrijednosti 668 milijardi funti u 2019.

"Dogovor također jamči da više nismo u lunarnoj privlačnosti EU-a, nismo vezani pravilima EU-a, ne postoji uloga Europskog suda pravde i postignute su sve naše ključne crvene linije oko vraćanja suvereniteta.

"To znači da ćemo imati punu političku i ekonomsku neovisnost 1. siječnja 2021."

"Sustav imigracije zasnovan na bodovima stavit će nas u potpunu kontrolu nad tim tko ulazi u Veliku Britaniju i slobodno kretanje će prestati.

EU Commission President von der Leyen meets British PM Johnson in Brussels

"U rekordnom smo roku isporučili ovo veliko za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo i pod izuzetno izazovnim uvjetima, koji štiti integritet našeg unutarnjeg tržišta i mjesto Sjeverne Irske u njemu.

"Završili smo Brexit i sada možemo u potpunosti iskoristiti fantastične mogućnosti koje su nam dostupne kao neovisnoj trgovinskoj naciji, sklapajući trgovinske ugovore s drugim partnerima širom svijeta", poručili su iz Britanske Vlade, a prenosi BBC. 

Nakon postignutog dogovora bit će održana zajednička konferencija za novinare na kojoj će sudjelovati predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen i glavni europski pregovarač Michel Barnier. 

Plenković podržao dogovor Londona i Bruxellesa

Premijer Andrej Plenković pozdravio je u četvrtak postizanje trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i Europske unije, izrazivši nadu u nastavak "snažnog partnerstva“ dviju strana. 

- Pozdravljamo dogovor o budućim odnosima EU-a i Velike Britanije nakon intenzivnih pregovora tjedan dana prije kraja prijelaznog razdoblja i nadamo se nastavku snažnog partnerstva s Velikom Britanijom - napisao je Plenković na svom Twitter profilu, podijelivši objavu predsjednice Europske komisije (EK) Ursule von der Leyen. 

 

Šefica EK-a napisala je kako se "vrijedilo boriti za taj dogovor“, kako je on "pravedan i uravnotežen“, da će zaštiti europske interese i pravednu tržišnu utakmicu te pružiti predvidljivost za ribarske zajednice“. 

- Europa sada ide dalje - zaključila je Njemica svoju objavu. 

Europska unija i Velika Britanija postigle sporazum o trgovinskim odnosima nakon brexita sedam dana prije nego što Britanija zauvijek napusti jedan od najmoćnijih trgovinskih blokova, u svom najvećem vanjskopolitičkom zaokretu od kraja carstva.

Najčitaniji članci