News

Komentari 48

Francuzi povlače veleposlanike iz SAD-a i Australije, propao dogovor o kupnji podmornica

Francuzi povlače veleposlanike iz SAD-a i Australije, propao dogovor o kupnji podmornica

Francuska je odluku donijela nakon što su propali dogovori u kojima je Australija trebala kupiti podmornice od Francuza, a na kraju su sve otkazali i kupili ih od SAD-a

Francuska vlada objavila je u petak kako povlači svoje veleposlanike iz SAD-a i Australije, prenosi Deutsche Welle.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian kaže kako je odluka donesena na zahtjev francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. 

Prvi puta je takva odluka donesena u odnosu na te dvije zemlje, posebice Sjedinjene Države, povijesnu saveznicu Francuske.

Od kada je u srijedu objavljeno novo sigurnosno tročlano partnerstvo, nazvano Aukus, i nakon što je Australija otkazala narudžbu konvencionalnih podmornica od Francuske vrijednu više desetaka milijardi eura i okrenula se američkim nuklearnim podmornicama, ne prestaju francuske osude tog postupka.

U četvrtak je ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian spomenuo australski "udarac u leđa" i "brutalnu" odluku američkog predsjednika Joea Bidena.

Francuska je također otkazala svečanu večeru u petak navečer koja se trebala održati u spomen na godišnjicu bitke u zaljevu Chesapeake, odlučne u ratu za neovisnost Sjedinjenih Država koja je završila pobjedom francuske flote nad britanskom 5. rujna 1781. godine.

Najčitaniji članci