News

Komentari 82

Francuzi tvrde: Kolinda Grabar Kitarović je glavni favorit za mjesto buduće šefice NATO-a

Francuzi tvrde: Kolinda Grabar Kitarović je glavni favorit za mjesto buduće šefice NATO-a

Brojni diplomati smatraju kako je vrijeme da na tu poziciju dođe žena, a ovo je šest kandidatkinja koje bi mogle naslijediti Stoltenberga

Nasljednik Jensa Stoltenberga trebao bi biti izabran krajem lipnja, a sve se više nagađa oko toga tko bi mogao naslijediti glavnog tajnika.

Stoltenbergov drugi mandat istječe u rujnu, a mnogi diplomati smatraju kako je vrijeme da na tu poziciju dođe žena, prenosi Politico.

Francuski Les Echos objavio je šest najboljih kandidatkinja koje bi mogle naslijediti Stoltenberga.

Prva favoritkinja je bivša hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar - Kitarović, koja je već bila u NATO-u na mjestu pomoćnice glavnog tajnika. 

Osim Grabar - Kitarović, u igri su i Federica Mogherini, bivša visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, potpredsjednica belgijske vlade Sophie Wilmes, bivša britanska premijerka Theresa May, bivša estonska predsjednica Kersti Kaljulaid te Jeanine Hennis-Plasschaert, nizozemska političarka i bivša ministrica obrane.

Grabar - Kitarović je jedna od najozbiljnijih kandidatkinja, tvrdi izvor iz Zagreba.

- Više je razloga za to, Grabar-Kitarović je već bila u NATO-u, kao pomoćnica glavnog tajnika u razdoblju od 2011. do 2014. godine, te je ostavila odličan dojam. Bila je ujedno i prva žena na toj dužnosti. Ima doista bogatu biografiju, bila je predsjednica države, ministrica, veleposlanica u Washingtonu, a jako je važno i što ima odlične odnose s Amerikancima - rekao je izvor za Jutarnji list.

Nije prvi puta da se bivša hrvatska predsjednica spominje kao čelna osoba NATO-a. Naime, mediji su već više puta kalkulirali s imenima onih koji bi mogli naslijediti Stoltenberga.

Les Echos navodi kako bi krajem lipnja na toj poziciji doista mogli vidjeti ženu te dodaju kako bi imenovanje osobe iz neke istočnoeuropske zemlje poslalo snažan signal Vladimiru Putinu.

Grabar - Kitarović je prošlo ljeto komentirala izjavu da je jedna od favoritkinja. 

- Priznajem, nisam iznenađena, ali sam uistinu počašćena time što me se spominje u tako uglednom društvu za tu iznimno važnu dužnost. Uostalom, to je i svojevrsno priznanje i dodatna međunarodna potvrda za Hrvatsku. Reći bilo što više od toga u ovom trenutku bilo bi uistinu preuranjeno i krajnje neprofesionalno - kazala je tada Grabar-Kitarović.

Najčitaniji članci