Obavijesti

News

Komentari 63

Frane Lučić: Ne želim osvetu već samo istinu o Kornatima

Frane Lučić: Ne želim osvetu već samo istinu o Kornatima
14

Preživjeli vatrogasac Frane Lučić vjeruje da ih je ranila NATO-ova odbačena bomba. Boji se da bi mu posjet Kornatima uništio miran san i oživio strašne uspomene

VIDEO

>>> Sve o kornatskoj tragediji čitajte ovdje

Uoči četvrte obljetnice kornatske tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca jedini preživjeli Frane Lučić (26) još uvijek se pita zašto su njegovi kolege i prijatelji morali umrijeti. Rane koje ima po cijelom tijelu još nisu posve zacijelile, kao ni one na njegovoj duši.

- Odgovora na sva naša pitanja nema, a sudski postupak, od kojeg se mnogo očekivalo, pretvara se u farsu. Razvidno je da je u kornatskoj tragediji zakazao čitav sustav, od vrha do dna. Sve se raspalo, a na sudu žele prikazati da smo se mi sami zapalili jer smo bili nesposobni te da nitko drugi nije kriv - kaže Lučić. Od svih teorija iznijetih u javnosti, najuvjerljivija mu je ona da je eksplodirala NATO-ova bomba odbačena 1999. nakon napada na Srbiju, što je iznio umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Nediljko Pušić.

- Vjerujem da je riječ o bombi CBU-87, koju je NATO odbacio na Kornat nakon što je pilot nije uspio smjestiti u srpsku metu. Uspoređivao sam fotografije i uvjerio sam se da su rane vojnika u Afganistanu stradalih od takve bombe identične onima koje smo zadobili moji kolege i ja. Na mjestima su duboke, a uokolo nema ničega. Nije tajna da su se nepotrošenih bombi rješavali bacajući ih u Jadran. Zato mislim da sličnosti nisu slučajne - govori Lučić. Ne zabrinjava se što se eksplozije ne sjeća. To bi, kaže, mogla biti posljedica strašnog šoka.

- Ne tražim osvetu, ali želim da mi se kaže od čega smo stradali. Od NATO-ove bombe ili nečeg drugog. Ne vjerujem u odgovore koje su dosad nudili. Neka mi daju obrazloženje potkrijepljeno dokazima, neka kažu tko je krivac, neka se taj ispriča za našu tragediju i stisnut ću mu ruku. Do tada neću imati mira - priznaje nam Lučić. Ne pada mu na pamet posjetiti Kornat ni za ovu obljetnicu.

- Možda za pet, šest godina, a možda neću ni tada - kaže. Sjećanja su teška i bolna. Boji se da bi mu taj posjet oživio strašne uspomene i uništio miran san.    

U osam mjeseci sud saslušao 50 svjedoka    

Suđenje za kornatsku tragediju počelo je lani u studenom na Županijskom sudu u Zadru. Zakazano je 16 ročišta, ispitano 50-ak svjedoka. Najpotresnija su bila svjedočenja Joška Klarića. Tijekom suđenja najviše se spominjala loša komunikacija i sustav veza. Prvooptuženi je bivši vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica.    

Zbog rana još ne smije ići na sunce 

Frane ljeto provodi u učenju, a nađe vremena i za odmor i zabavu. Stipendist je HEP-a i student splitskog FESB-a, gdje je završio tri godine stručnog studija. Polaže razliku ispita da bi mogao steći zvanje magistra. Zbog rana koje još zacjeljuju tijekom dana ne izlazi na sunce. Kupa se kasno popodne te izlazi s prijateljima.

>>> Sve o kornatskoj tragediji čitajte ovdje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu