Obavijesti

News

Komentari 8

Franji Vargi i Blažu Curiću potvrđene kazne u aferi SMS

Franji Vargi i Blažu Curiću potvrđene kazne u aferi SMS

USKOK je Vargu teretio da je od sredine 2017. do rujna 2018. izrađivao lažne sms poruke kojima je trebao dokazati da su bivši Zdravko Mamić i Ivica Todorić žrtve politički montiranih postupaka

VIDEO

Visoki kazneni sud RH potvrdio je osuđujuću presudu kojom je Županijski sud u Osijeku krivima proglasio bivšeg policijskog informatičara Franju Vargu i prijašnjeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića u tzv. aferi SMS.

Zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja Varga je sada pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora, dok je Curić kao pomagač dobio dvije godine zatvora.

Podsjetimo, USKOK je Vargu teretio da je od sredine 2017. do rujna 2018. izrađivao lažne sms poruke kojima je trebao dokazati da su bivši Zdravko Mamić i Ivica Todorić žrtve politički montiranih postupaka, zbog čega mu se sudilo za sprječavanje dokazivanja. Curiću se sudilo da je pomagao Vargi, jer mu je u rujnu 2018. dojavio da je pod istragom.

Lažne SMS poruke za Mamića i Todorića: Vargi tri i pol godine zatvora, Curiću dvije godine
Lažne SMS poruke za Mamića i Todorića: Vargi tri i pol godine zatvora, Curiću dvije godine

Visoki kazneni sud odluku je objavio na svojim internetskim stranicama.

"Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da kazna na koju su optuženici osuđeni nije ni prestroga niti preblaga nego pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti. Prvom je optuženiku kao olakotna okolnost cijenjeno što je otac troje maloljetne djece. Otegotna okolnost je prijašnja osuđivanost te što je od jednog okrivljenika ( iz drugog kaznenog postupka) koji je koristio tako lažno sačinjeno dopisivanje primio značajne novčane iznose i vrlo vrijednu informatičku opremu. Cijenjena je i izražena upornost i velika kriminalna količina lažnog dopisivanja koju je izradio.

Drugom optuženiku kao olakotna okolnosti cijenjeno je što je otac troje djece (jedno maloljetno) i prijašnja neosuđivanost. Otegotno je što je pri počinjenju djela iskoristio svoj raniji status policijskog službenika i vozača visokorangiranog državnog dužnosnika kako bi došao do određenih informacija i podataka.

Izrečene kazne će ispuniti svrhu kažnjavanja u odnosu na obojicu optuženika. Radnjama obojice optuženika došlo je do narušavanja povjerenja javnosti u državne institucije, a osobito u najviše državne i pravosudne dužnosnike. Kriminalna aktivnost kreiranja lažnih optužbi na račun najviših državnih i pravosudnih dužnosnika (koje su u medijima javno objavljene) upućuje na vrlo grubo podmetanje o načinu rada legalnih institucija izvršne i sudbene vlasti. Usmjerena je na potkopavanje njihove vjerodostojnosti kako bi se doveo u pitanje način funkcioniranja cijelog sustava. Djelo je imalo za cilj diskreditaciju najviših političkih i pravosudnih dužnosnika kojima se u lažnom dopisivanju pripisalo da su zlouporabili svoje funkcije i zakonske ovlasti kako bi se „nevine osobe“ uhitile i procesuirale ili bile neutemeljeno osuđene. Počiniteljima ovakvih kaznenih djela mora se izreći odgovarajući prijekor u smislu kažnjavanja u skladu sa stupnjem njihove krivnje, a istovremeno ostvariti individualnu i generalnu svrhu kažnjavanja. Kazne će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava", navodi se među ostalim u odluci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag