Obavijesti

News

Komentari 18

Franjo Feldi obožavao je slikati svoje ravničarske krajolike...

Franjo Feldi obožavao je slikati svoje ravničarske krajolike...
1

Hrabar i samozatajan: Franjo Feldi (79) slovio je kao jedan od najboljih generala HV-a. Uz najviše vojne počasti ispraćen je na posljednji počinak. Svi ga pamte kao vrhunskog stručnjaka s autoritetom...

VIDEO

Hvala tom velikom čovjeku, generalu i strategu. Žao mi je samo što za takvoga generala nisu organizirali prijevoz u Zagreb na njegovu komemoraciju i ispraćaj. Jer Feldi je to zaslužio. I zato, još jednom, hvala ti generale. To je moj posljednji pozdrav tebi, rekao je general Rahim Ademi.

Budući da živi u Splitu, na komemoraciju u četvrtak u MORH-u i posljednji ispraćaj na zagrebačkom Krematoriju nije mogao doći. Sa suprugom je Feldijevoj obitelji poslao telegram sućuti. No o general pukovniku Franji Feldiju, koji je 9. prosinca preminuo u tišini i za čiju se smrt doznalo tek nekoliko dana kasnije, ima samo riječi hvale.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU:

11
| Foto: Ilustracija/Robert Anic/PIXSELL

- O general pukovniku Franji Feldiju (79) imam iznimno visoko mšljenje, Puno smo surađivali te se sjećam dobrih dana i druženja dok je bio glavni operativac. Feldi je bio najškolovaniji časnik HV-a, izvrstan operativac i briljantan strateg. Sjećam se da me obišao dok sam bio u operativnoj zoni u Gospiću. Zajedno smo posjetili prvu crtu bojišnice, upijao sam svaku njegovu riječ, bila mi je iznimno važna jer sam ga cijenio i kao vojnika i kao čovjeka - kaže Ademi.

Družili su se, kaže, i u Glavnom stožeru, u kojemu je Ademi bio u odjelu topništva, a kontakte su nastavili i tijekom Ademijeva boravka u vojnom inspektoratu, dok je general Feldi bio zapovjednik Ratne škole.

- Biti zapovjednik Ratne škole u to je vrijeme značilo puno. I kao čovjek Feldi je bio pošten, dobar, marljiv, imao svoj stav i mišljenje. No posebno mu zahvaljujem što je bio svjedok na mojem suđenju za Medački džep. Odazvao se pozivu, došao i rekao istinu. I to je dan kad sam bio najsretniji.

Dodijeljene su mu medalje 'Bljesak' i 'Oluja' 2000. godine

Bio je svijetla točka nakon nekih generala koji su došli na suđenje i lagali. A Feldi? Čitav ću se život sjećati tog njegova svjedočenja na sudu i te njegove izrečene istine - iskreno nam je priznao Ademi dodajući kako mu je svaka riječ koju mu je Feldi uputio bila bitna. I umirovljeni general zbora Petar Stipetić sa sjetom se prisjetio prijatelja kojeg je upoznao još u bivšoj vojsci.

- Dok smo bili u JNA, bivša je vojska branila dogmu da je ništa ne može iznenaditi. Feldi je tad izradio rad u kojem je dokazao da ta njihova teza ne drži vodu i da je iznenađenje itekako moguće. Feldi je bio pravi vojni profesionalac. Nadasve školovan, a posebno mu je ležala funkcija operativca i planera. Iza sebe je ostavio vidljive i iznadprosječne rezultate te mu na tome treba reći hvala. Uvijek je znao okupiti tim i njime predano rukovoditi - niže general Stipetić. No priznaje kako ga je razočaralo što je smrt jednog takvog velikog generala i čovjeka prošla mimo medija.

- Ne znam zašto je tome tako. No, komemoracija i pogreb bio je na najvišoj razini. Znate, Feldijev je put bio težak, od skrbi za sina s invaliditetom, posla, pa i tog rata. Život mu nije bio bajka, ali je ostao čovjek kojeg su ljudi voljeli i uvažavali - prisjetio se Stipetić dodavši kako je imao sve najbolje ljudske osobine. Životnog i ratnog puta ovog nenametljivog i iznimnog čovjeka na komemoraciji u MORH-u prisjetio se i ministar obrane Damir Krstičević.

- Stavio se na raspolaganje domovini u vremenima u kojima i nije postojalo jamstvo da ćemo ostvariti naše velebne pobjede. Kod našega generala Feldija srce i domoljublje je odlučilo kad je sve svoje znanje i entuzijazam darovao svojoj Hrvatskoj - rekao je Krstičević opisujući ga kao vrhunskog stručnjaka s autoritetom.

- Ništa mu nije bilo teško za njegove polaznike, za vojnike koji su upijali iskustva i znanja rođenog vođe. Hrvatskoj je davao sebe. Svima nama koji smo imali čast upoznati ga usadio je ljubav prema domovini, ali i svijest koliko je časno, ali i teško biti vojnik, zapovjednik i vođa. A vi, obitelj Feldi, budite ponosni što ste imali jednog od najboljih među nama, generala kojeg smo svi voljeli i poštovali, vođu, učitelja koji je u sve nas, u vremenima Domovinskog rata, usađivao ona plemenita zrna dobrote, viziju budućnosti u kojoj je najvažnije biti i ostati ponosan čovjek - zaključio je ministar Krstičević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...