News

Komentari 53

Fuchs objasnio primjenu covid potvrda u školama: Kontrolu će organizirati ravnatelji škola

Fuchs objasnio primjenu covid potvrda u školama: Kontrolu će organizirati ravnatelji škola

Oni koji se odbiju testirati neće moći ući u prostor škole. Iako su neki fakulteti počeli govoriti o uvođenju potvrda i za studente, Fuchs kaže kako Stožer nije predvidio obvezne potvrde za studente

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs pojasnio je detalje oko uvođenja covid potvrda u obrazovni sustav i najavio kako se one u škole uvode od 16.11.

- Sve javne službe, u našem slučaju to znači sve škole, sve visokoškolske ustanove i instituti će trebati provjeravati imaju li zaposlenici covid-potvrde ili neke druge dokumente kojima će dokazati preboljenje. Bit će sigurno osiguran dovoljan broj mjesta za testiranje. Moramo svima koji to moraju obaviti, osigurati da što lakše i bliže moraju provesti testiranje. Predočenje o mogućnosti ulaska u prostore javnih zgrada provjeravat će se dva puta tjedno - objasnio je Fuchs, prenosi N1.

Fuchs kaže kako će ravnatelji biti zaduženi za organizaciju kontroliranja potvrda i testiranja zaposlenika.

- Kontrolu će obavljati same institucije. Možda je to nama organizacijski nešto jednostavnije jer imamo čitače na vratima koje se mogu programirati na način da se covid-potvrdom može omogućit ulaz. U školama imamo osoblja koje se može u tom smislu posložiti. Ja sam bio neki dan na skupu ravnatelja osnovnih škola i stekao sam utisak da su itekako sposobni i voljni sudjelovati u ukupnoj borbi protiv pandemije - rekao je Fuchs.

Zaposlenici će se moći testirati u školama, ali i izvan njih.

- Ja mislim da nemamo baš škola u kojima će biti jako puno nastavnika koje će trebati testirati. Ipak je procijepljenost u obrazovnom sustavu porasla zadnjih nekoliko tjedana, sad smo na razini od 74 cijela nešto posto - rekao je Fuchs.

Oni koji se odbiju testirati neće moći ući u prostor škole. Iako su neki fakulteti počeli govoriti o uvođenju potvrda i za studente, Fuchs kaže kako Stožer nije predvidio obvezne potvrde za studente.

- Osim za one kategorije koje moraju obavljati praksu u okviru svoje edukacije u institucijama u kojima je to nužno (studenti medicine, studenti sestrinstva i studenti učiteljskih fakulteta koji odlaze na nastavu u učionice) - objasnio je Fuchs.

Testiranje će za sve javne službenike biti besplatno, odnosno, troškove će snositi država.

- Najvjerojatnije će škole na kraju mjeseca fakturirati iznos, a mi ćemo onda isplaćivati- - zaključio je Fuchs.

Najčitaniji članci