Obavijesti

News

Komentari 88

Fuchs preuzeo ministarstvo: Ne mogu vam sad reći što će biti na jesen, imamo dva-tri scenarija

Fuchs preuzeo ministarstvo: Ne mogu vam sad reći što će biti na jesen, imamo dva-tri scenarija
2

Novi ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je kako će zvati Blaženku Divjak ako mu zatreba pomoć, te da je svjestan problema i otpora u sustavu visokog obrazovanja. Nije najavio kako će to rješavati

VIDEO

Uz buket cvijeća i međusobne ljubazne riječi novi, 23. ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs preuzeo je ministarstvo od svoje prethodnice Blaženke Divjak. 

Divjak je kazala kako je njezin tim pripremio za donošenje odluke da se "mirno uđe u sljedeću školsku i akademsku godinu", te kako se nada da će biti nastavljeni projekti na kojima su radili, poput kurikularne reforme, cjelodnevne nastave i ulaganja u znanost.

- Zahvaljujem profesorici Divjak na na ogromnom poslu koji je napravila sa svojim timom oko nastave na daljinu. Uvjeren sam da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja je brzo prešla na učenje s informatičkih i javnih medija. Jednako bih želio zahvaliti svim učiteljima, nastavnicima i roditeljima koji su izdržali period lockdowna, kao i učenicima, poglavito srednjoškolcima i studentima koji su doprinijeli da se i starije generacije mogu sigurnije osjećati - kazao je Fuchs, koji još nije htio konkretno govoriti o scenarijima za jesen.

- Ne mogu vam ovoga trenutka reći što ćemo poduzeti, ali na stolu su jedina tri moguća modela: ili svi u školu, ili mješoviti sistem, ili lockdown, ovisi o epidemiološkoj situaciji. Postoje dva-tri scenarija, vidjet ćemo - kratko je kazao.

Kako neslužbeno saznajemo, njegov tim, koji bi trebao biti kompletiran i imenovan sljedeći tjedan, već je počeo raspisivati različite varijante izvođenja nastave. Zasad je plan da školsku godinu u školama započnu svi učenici, da redovna nastava traje barem mjesec dana, no sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji i odlukama Stožera za nacionalnu zaštitu.

Otpori u resoru visokog obrazovanja

Divjak i Fuchs nisu izbjegli ni pitanja o situaciji na zagrebačkom Sveučilištu. Komentiravši svoje tri ministarske godine, Divjak je istaknula kako je nailazila na otpore, posebno u sustavu visokog obrazovanja, a Fuchs je poručio kako problemi postoje, da se već suočio s njima.

- Imam iskustva, a što ću raditi vidjet ćete - kazao je Fuchs, koji je uoči sjednice užeg kabineta Vlade novinarima odgovorio da se ne namjerava upletati u rješavanje situacije na Sveučilištu u Zagrebu, pa tako ni u situaciju na Filozofskom fakultetu jer je to po važećim zakonima i definiciji autonomije sveučilišta unutarsveučilišno pitanje.

- O tome može odlučivati i to može rješavati jedino Senat - rekao je Fuchs koji smatra da će Zagrebačko sveučilište u datom trenutku morati doživjeti određeno restrukturiranje koje će se morati napraviti iznutra.

Pokretanje videa...

Radovan Fuchs 01:19
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.