News

Komentari 2

G7 mora zaštititi siromašne od posljedica rata u Ukrajini

G7 mora zaštititi siromašne od posljedica rata u Ukrajini

Siromašne zemlje moraju dobiti zaštitu od posljedica rata u Ukrajini, rekla je u četvrtak njemačka ministrica vanjskih poslova otvarajući sastanak s kolegama po dužnosti iz zemalja članica G7 na sjeveru Njemačke

"Kao industrijski najrazvijenije zemlje, na nama je posebna odgovornost", rekla je Annalena Baerbock u Wangelsu na obali Baltika otvarajući sastanak šefova diplomacije koji će trajati do subote.

Na dnevnom redu bit će načini kako "deblokirati prijevoz žitarica" koji je izazvala Rusija.

"25 milijuna tona žita blokirano je u ukrajinskoj luci Odesi, a to su namirnice za milijune ljudi u svijetu", rekla je.

"Afričke i države Bliskog istoka hitno trebaju hranu", rekla je te istaknula "Ova prehrambena kriza koja počinje rasti pogoršana je klimatskim promjenama na svjetskoj razini".

"Naravno razgovarat ćemo o nastavku pomoći Ukrajini, ali i o tome kako pomoći najsiromašnijima u ovoj situaciji", rekla je Baerbock.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače i sankcije nametnute Moskvi posebno su teško pogodile afričke zemlje koje već trpe zbog pandemije covid-19 i klimatskih promjena.

Prehrana brojnih afričkih država ovisi o pšenici, kukuruzu, uljanoj repici i suncokretu, a najveće izvoznice tih namirnica su upravo Rusija i Ukrajina.

G7 okuplja sedam najbogatijih zemalja planeta: Njemačku, Sjedinjene Države, Japan, Francusku, Italiju, Kanadu, Veliku Britaniju.

Prema riječima glasnogovornice ministarstva vanjskih poslova, na razgovorima u Wangelsu trebali bi biti i ministri vanjskih poslova Ukrajine i Moldavije Dmitro Kuleba i Nicu Popescu.

Ministri će razgovarati o energetici, sigurnosti opskrbe hranom i drugim aspektima rata, a dotaknut će se i odnosa s Kinom i situacije u Indo-Pacifiku, kazala je glasnogovornica.

Osim toga, na dnevnom redu je situacija u Afganistanu, Africi i na Bliskom istoku te zajednička borba protiv klimatske krize i pandemije koronavirusa.

Njemačka trenutno predsjeda skupinom G7.

Samit G7 održat će se u Bavarskoj od 26. do 28. lipnja.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<