Obavijesti

News

Komentari 41

Služio kao otpad: 'Spasili' smo potok od robe i prljavih pelena

Služio kao otpad: 'Spasili' smo potok od robe i prljavih pelena
13

Asortiman je bio raznolik – cipele svih brojeva, stare plišane igračke, odjeća za sve vremenske prilike, poveći broj automobilskih guma - kako zimskih, tako i ljetnih

VIDEO

Prva u nizu akcija čišćenja prošla je iznimno uspješno.

Skupina volontera 24sata uputila se u subotu 13. travnja prema Općini Belica. Vremenski uvjeti bili su više nego dobri. Prvi sunčani, proljetni vikend ove sezone, odlučili smo očistiti kanal potoka Trnava u blizini mjesta Gardinovec.

Pri samom dolasku, zatekli smo ispred zgrade Općine desetak volontera među kojima je bio i načelnik gospodin Zvonimir Taradi te smo se svi zajedno uputili prema mjestu Gardinovec, kako bi okupili i ostale mještane koji su odlučili sudjelovati u Velikoj eko akciji.

Akcija nije ni počela, a mještani su nas uvjerili koliko su ekološki osviješteni –  do lokacije su nas vodili vozeći bicikle, prijevozno sredstvo koje ne zagađuje okoliš.

Zatečeno stanje na lokaciji nije nas iznenadilo s obzirom da smo napravili preliminaran izvještaj onečišćenja terena i to u suradnji s komunalnim referentom Tomicom Cicelijem koji je prijavio ovu lokaciju.  

Sve je bilo spremno – podijelili smo volonterima opremu koju nam je osigurao Pevec i razradili plan: muški dio tima dobio je zadatak očistiti potok od automobilskih guma i plastičnih posuda, a ženski dio tima makadam uz potok.

Asortiman je bio raznolik  – cipele svih brojeva, stare plišane igračke, mnogo plastičnog otpada, odjeća za sve vremenske prilike, deseci polomljenih matičnih ploča te ponešto građevinskog otpada; poveći broj automobilskih guma - kako zimskih, tako i ljetnih i na sveopće oduševljenje dječje pelene. Iskorištene.

Iako je generacijska razlika među volonterima bila očigledna, jaza nije bilo. Razmjenjivali su se recepti, dakako oni koji uključuju krumpir -  jer nitko ne zna bolje pripremati jela od krumpira doli Beličanci. Proporcionalno količini razvrstanog otpada, razvijao se i smisao za humor, kreativnost te novi planovi budućih eko akcija u ovom kraju.

Priznajem, jedan trenutak me se zaista dojmio. Tijekom čišćenja pridružili su nam se i oni najmlađi. Vidjelo se na njima da su malo sramežljivi. Čudili su se kamerama, čudili su se što radimo i zašto, čemu veliki, narančasti kamion „EKO-FLOR PLUS-a“?! Kada smo im objasnili o čemu je riječ, vrlo brzo su poželjeli pridonijeti svojim snagama dovršetku akcije. Grupica malene djece iz obližnjeg sela postala je ravnopravni dio našeg tima. Zaigrali su se kako i doliči djeci: usmjeravali su veliki narančasti kamion na sljedeću hrpu razvrstanog otpada, odlučno su i sami razvrstavali otpad, bilo ih je svugdje, a dječji smijeh je odzvanjao poljem.

Naposljetku, uz dobro društvo, osvježenja uz Coca-Colu i Pan, vrijeme brzo prođe i s lakoćom se obavi svaki rad. Zajedno smo se okrijepili, još malo ugodno porazgovarali, zahvalili te se pozdravili s „malim“ i „velikim“ volonterima i već smo se našli na putu za Zagreb. Umorni, ali sretni.

Preostalih jedanaest eko akcija pratite i dalje na stranici Velika eko akcija, pod generalnim pokroviteljstvom Vip-a, koji za čišćenje Hrvatske dodjeljuje dio prihoda od svakog korisnika Vip fiksne telefonije i interneta.

S veseljem  iščekujemo novu akciju jer će nam i ona donijeti nove izazove, iskustva i poznanstva! Vidimo se u Nacionalnom parku Krka 4. svibnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa