Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Ispunili mu želju: Gluhoslijepi Mario Dolić (36) jurio 120 km/h

Mariju Doliću (36) iz Zagreba redakcija 24sata ispunila je san. Vozio je elektromobil i postigao brzinu od 120 km na sat. Obožava automobile iako ne vidi i ne čuje

Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
70 komentara

Sjeo je za volan i srce mu je počelo ubrzano kucati. Upalio je Rimac Ampster od 200 konjskih snaga, pomolio se i pojurio.

Mariju Doliću (36) iz Zagreba redakcija 24sata ispunila je san. Mario je vozio elektromobil i postigao brzinu od 120 km/h. Obožava automobile iako ne vidi i ne čuje. Voli ih dodirivati, čitati o njima. Kada dođe do bilo kojeg vozila, ubrzo zna koji je model, kakve su mu karakteristike i slično.

Rimac Ampster, koji je u srijedu vozio na poligonu Oryx Centra za sigurnu vožnju, posudio mu je inovator Mate Rimac. Riječ je o najnovijem testnom elektromobilu, preuređenom Opel Speedsteru na kojem Rimac testira komponente za Concept One, najbrži elektromobil na svijetu. Za senzaciju svjetskih razmjera Mario se na poligonu pripremao četiri sata. Prijatelj mu je najprije na papiru napravio reljefni nacrt staze koji je on opipavao pa zapamtio svaki zavoj. Tada je sjeo za volan, a Rimac mu je kao suvozač dodirima davao upute. Kad treba skrenuti lijevo ili desno, dotaknuo bi mu lijevu ili desnu podlakticu, za naglo kočenje lagano bi ga udario po natkoljenici, no većinu je Mario odvozio samostalno.

- Nisam imao nikakav strah. Dok sam vozio, osjetio sam gdje se nalazim, brzinu, koliko je duga pojedina dionica staze, kakve zavoje očekujem, koliko je vremena prošlo od prethodnog zavoja i slično. U glavi sam imao cjelovitu sliku staze, u boji, kao da stvarno vidim ispred sebe kuda vozim - objasnio je vidno sretan i uzbuđen nakon vožnje. Dodao je da ga je na ovu avanturu potaknula želja da pridonese promociji Hrvatske i hrvatskog elektromobila u svijetu. Mate Rimac je oduševljen ovim svestranim mladićem.

- Čovjek je entuzijast. Voli aute, a ja sam imao priliku uljepšati mu život - kazao je Mate Rimac.

Mario u slobodno vrijeme posebnim uređajima za slijepe čita novine, knjige, surfa internetom, razgovara s prijateljima telefonom preko uređaja Mini Suvag (riječi pretvara u vibracije), volontira u knjižnici, poučava Braillevu pismu, piše knjigu o svom životu, trenira košarku... Koš pogodi u 70 posto slučajeva. Završio je i tečaj kuhanja. Profesor je rehabilitator i predsjednik udruge Pomaganje je uvijek IN. S okolinom komunicira tako da sugovorniku stavi prste na vrat ili rame te pomoću vibracija raspoznaje riječi. U isto vrijeme ovaj mu govori na uho. U Poliklinici Suvag naučio je koristiti ostatke sluha na niskim frekvencijama.

Kao dijete je obolio od Usherova sindroma. Potpuno je oslijepio s 15 godina, no to ga nije spriječilo da u životu uživa punim plućima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message