News

Komentari 17

Gdje je nestalo 840 tona lima? Uspjeli riješiti misterij Uljanika

Gdje je nestalo 840 tona lima? Uspjeli riješiti misterij Uljanika

Dvije tvrtke javile su se na oglas o prodaji imovine Strojogradnje u stečaju, a na popisu su imali i 978 tona lima u skladištu. No, kad su ušli u skladište našli su samo 134 tone lima

Više od 840 tona lima 'nestalo' je iz imovine koju su kupile dvije istarske tvrtke u stečaju Uljanik Strojogradnje Diesel, a misterij nestanka iz skladišta ovaj tjedan je dobio konačni epilog na Skupštini vjerovnika, piše Glas Istre.

Vjerovnici na skupštini odlučili su da se tvrtkama Trgometal iz Žminja i Plazma tehnika iz Galižane vrati 551.981 kunu uvećan za PDV, kolika je vrijednost lima koji je bio na popisu te imovine. No, lima nije bilo nigdje.

Te su se tvrtke javile na oglas o prodaji pokretnina Strojogradnje u stečaju i uplatili 12,8 milijuna kuna te postali vlasnici proizvodnih sredstava, osobnih i radnih vozila i zalihe proizvodne opreme u halama na području Arsenala. Tu je trebalo biti i gotovo 978 tona limova, ali našli su tek 134 tone.

Stečajna upraviteljica je nakon dodatne provjere izvijestila Trgovački sud da limovi nisu nestali, već se radilo o propustu pri sastavljanju popisa imovine.

Točnom se, naime, pokazala pretpostavka da se radilo o fiktivnoj imovini stečajne mase koja je nastala kao posljedica neusklađenog materijalnog knjigovodstvo, odnosno raskoraka između upisanog i stvarnog stanja zaliha, piše Glas Istre.

U svakom slučaju, tvrtke su kupile i 978 tona limova, a u skladištu našli tek 134 pa su tražili da im se uplaćeni iznos smanji za tu vrijednost.

Najčitaniji članci