Obavijesti

News

Komentari 295

Ide kaznena prijava: Na jahte i ljetovanja otišla milijarda kn!?

Ide kaznena prijava:  Na jahte i ljetovanja otišla milijarda kn!?
30

Agrokor je prošle godine završio s 11 milijardi kuna gubitaka. U 2015. godini je prikazana dobit od 1,2 milijarde kuna, a u biti je koncern poslovao u gubitku 3,6 milijardi kuna

VIDEO

Angažirali smo forenzičku kompaniju koja bi nam trebala pokazati gdje je razlika u novcu stvarno otišla. Zbog toga sam već danas podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba koje su u tom trenutku bile u Upravi 2016. godine, rekao je Ante Ramljak.

- Od prvog sam dana zauzeo stav da na te blogove ne odgovaram, ne mislim voditi polemiku kroz medije s Todorićem, njemu je najteže, sam zna što je ovdje bilo i stvarno mu nikad u nijednom trenutku nisam želio loše. On je u situaciji da brani sebe napadom i mislim da će na nekom drugom mjestu morati odgovoriti na puno pitanja - komentirao je Ramljak Todorićeve objave na blogu.

POGLEDAJTE VIDEO:

U kakvom je stanju Agrokor? Ante Ramljak otkriva na izvanrednoj konferenciji

Posted by 24sata on Monday, 9 October 2017

- Mislio sam da sam svega vidio, a bio sam konzultant u brojnim tvrtkama u Hrvatskoj. Da ne budemo licimjeri, svi smo znali da ima problema s ovom grupom, ali nitko nije znao što točno - kazao je Ramljak i dodao da su iznosi frapantni te istaknuo kako garantira da nijedan građanin Hrvatske neće plaćati ove dugove.

DORH bez komentara

U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) u ponedjeljak nisu željeli ništa reći o slučaju Agrokor i kaznenoj prijavi koju je protiv odgovornih osoba podnio izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Bilo je tu i ljetovanja i mondenih ljetovališta i helikoptera...

- Pozajmice tvrtki Ivici Todoriću su išle 2015. i 2016. godine. Sigurno ima pozjamica i za druge godine. Pozajmice iznose oko 650 milijuna kuna - kazao je Ramljak.  

- Kredit koji su dali bankari su knjižili kao kredit, ali ovdje se nije knjižilo kao kredit - rekao je Ramljak.

- Sve je izgledalo fantastično dok nije puklo - kazao je Ramljak. Rekao je da su se privatni troškovi prebacivali na kompaniju.

- Bilo je tu i ljetovanja i mondenih ljetovališta i helikoptera i raznih drugih troškova - kazao je Ramljak.

- Što se tiče poreza prema državi, vidljivo je da su u nekim situacijama porezi i preplaćeni jer su prikazane veće dobiti nego što su bile - rekao je Ramljak.  

Agrokor je prošle godine završio s 11 milijardi kuna gubitaka. U 2015. godini je prikazana dobit od 1,2 milijarde kuna, a u biti je koncern poslovao u gubitku 3,6 milijardi kuna. Sveukupno je vrijednost Agrokora smanjena za 21,7 milijardi kuna. Posebno je zanimljivo kako je Todorić skrivao troškove, a u zaključku se navode iznosi koji zajedno daju čak 8,2 milijarde kuna. Tu je skoro 3,9 milijardi kuna kredita koje je digao, 2,2 milijarde kuna operativnih i financijskih troškova, prikazao je da ima 2,1 milijarde kuna na računu kojih nije bilo.

POGLEDAJTE NALAZ REVIZIJE:

Možda je to stavljeno na neki tranzitni račun, a revizori to nisu vidjeli, postoji ugovor prema kojemu će biti kompanija listana na burzi i da će troškovi listanja biti troškovi kompanije, sve ono vezano za taj projekt IPO-a dok se ne izađe na burzu, a kad vlasnik dobije novac od dionica vratiti će taj novac. Ako ne dođe do toga, tada ti troškovi postaju troškovi kompanije. 

Unutar tih 2,2 milijarde kuna ima svakakvih troškova, no rekao bih da je 50 posto njih privatno, a dobit se svake godine uvećavala i na račun nje su se isplaćivale dividende, objasnio je Ramljak.

Koncern poslovao s gubitkom

Dugoočekivani, konsolidirani rezultati Agrokora pokazali su još gore rezultate nego se očekivalo. Ivica Todorić je skrivao obveze, gubitke prikazivao kao dobit, skrivao je kredite, pozajmice, a imovinu prenapuhao više od vrijednosti. Prema tablicama koje su objavljene, jasno je da je samo lani Agrokor završio s 11 milijardi kuna gubitaka. U 2015. godini je Todorić prikazao dobit od 1,2 milijarde kuna, a u biti je koncern poslovao u gubitku 3,6 milijardi kuna.

POGLEDAJE GALERIJU:

27
| Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Sveukupno je vrijednost Agrokora smanjena za 21,7 milijardi kuna. Posebno je zanimljivo kako je Todorić skrivao troškove, a u zaključku se navode iznosi koji zajedno daju čak 8,2 milijarde kuna. Skrio je skoro 3,9 milijardi kuna kredita koje je digao, 2,2 milijarde kuna operativnih i financijskih troškova, prikazao je da ima 2,1 milijarde kuna na računu kojih nije bilo.

Takvo grubo naštimavanje knjiga i lažno prikazivanje je inače kažnjiva višegodišnjim kaznama zatvora ako se dokaže da su ih Todorić i ekipa namjerno radili kako bi zavarali investitore i banke. Izvanredni Vladin povjerenik Ante Ramljak ga je zato prijavio DORH-u, a angažirali su i specijaliziranu međunarodnu tvrtku koja će istražiti sve nepravilnosti, odnosno ući dublje u transakcije i vidjeti gdje je novac otišao.

Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, ukupne obveze bile su 56,28 milijardi, a gubitak iznad vrijednosti kapitala 14,5 milijardi, pokazuje revidirano financijsko izvješće objavljeno u ponedjeljak.

Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe, koja obuhvaća Agrokor d.d. i povezana društva, za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, dok je u 2015. taj gubitak, nakon prepravljenih izvješća, bio 3,6 milijardi kuna.

Ranija uprava Agrokora za 2015. iskazala je konsolidiranu nego dobit na razini grupe od 1,17 milijardi kuna.

Ukupna imovina Agrokora zadnjeg dana 2016. bila je 41,75 milijardi kuna, te je bila 10 milijardi manja nego što pokazuje prepravljeno izvješće za 2015.

Ukupne obveze Agrokor grupe, prema najnovijem revizorskom izvješću, iznosile su na kraju 2016. godine 56,28 milijardi kuna. Prepravljeno izvješće za 2015. govori o konsolidiranim obvezama od gotovo 55 milijardi kuna.

Ukupni kapital Agrokor grupe na kraju 2016. bio je negativan, odnosno evidentiran je gubitak iznad vrijednosti kapitala od 14,5 milijardi kuna.

Kako stoji u revizorskom izvješću, kapital Agrokor grupe smanjen je za 2015. i 2016. za nešto više od 22 milijarde kuna.

Također, tijekom revizije uočene su računovodstvene nepravilnosti, koje mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje, a izvanredni povjerenik Ante Ramljak poduzeo je korake predviđene zakonom, stoji u prezentaciji revidiranih financijskih izvješća koju predstavlja izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Kada je Moody's početkom godine zaključio kako kompanija ima dovoljno likvidnosti da plati svoje troškove, u tu likvidnost uračunali su 1,6 milijardi kuna vrijednosti koje je Agrokor pozajmio određenim osobama i kompanijama, a koje su se kvalificirale kao novčani ekvivalenti, kazao je Ramljak.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 295
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"