News

Komentari 12

Giljanoviću potvrdili pet godina za pokušaj ubojstva Bekavca

Giljanoviću potvrdili pet godina za pokušaj ubojstva Bekavca

Giljanović je pucao u kafiću pred gostima i osobljem. Bekavac je pobjegao na ulicu. Pošao je za njim. Ispalio još koji metak. Sad je stigla potvrđena presuda. Dobio je pet godina zatvora za pokušaj ubojstva

Splićaninu Ivanu Giljanoviću potvrđena je presuda od pet godina zatvora za pokušaj ubojstva Marka Bekavca, javlja Dalmatinski portal.

Giljanović je u Bekavca ispalio šest hitaca u splitskom kafiću Clo u svibnju 2018. godine. Pogodio ga je s četiri metka u ruku i noge. Bekavac je izjurio iz kafića, a Giljanović ga je pratio u stopu i pucao za njim. Sve je snimilo osam nadzornih kamera. 

Kako prenosi Dalmatinski portal, Vrhovni sud navodi da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio kako je smrtna posljedica izostala jer se žrtva izmicala i bježala pa su ga hici pogodili u bedra u predjelu prepona malo ispod trbuha i podlakticu. U cijelosti su potvrdili presudu sutkinje Višnje Strinić.

- Snimke nadzornih kamera demantiraju obranu optuženika da je pucao u smjeru poda. Budući da je pucano u dinamici, u pokretu, jasno je da ispaljeni hici u smjeru trbuha žrtve ne moraju nužno pogoditi to mjesto. Ovdje valja napomenuti kako Državno odvjetništvo optuženiku nije stavilo na teret izravnu namjeru ubiti žrtvu, već blaži oblik sastavnog dijela krivnje, tzv. neizravnu namjeru - stoji u rješenju Vrhovnog suda. 

Obrana je tvrdila da se radilo o afektu ili prepasti zbog višemjesečnih prijetnji i ucjena, no Vrhovni sud zaključio da je sutkinja Strinić pravilno utvrdila kako je do sukoba došlo uz krivnju optuženika koji je dogovorio susret sa žrtvom i došao na sastanak naoružan pa se u konkretnom slučaju ne može govoriti o kaznenom djelu usmrćenja, javlja Dalmatinski portal

Giljanović je na objavi presude u prosincu 2019. godine burno reagirao:

- Ovo će vam pasti, sudili ste me po imenu i prezimenu. Niste vjerodostojni. Vi meni sudite, a vama će Bog suditi. Robija me ne boli, dajte mi još 10 godina, ja sam na robiji kući. Silovateljima dajete dvije godine. Malo je pet, dajte 25. Ja sam najjači - vikao je Giljanović koji obrazloženje presude nije htio saslušati. Nastavio se buniti pa su ga izveli iz sudnice. 

Vrhovni sud je zaključio da u presudi sutkinje Strinić nema proturječnosti između izreka i obrazloženja. 

- S pravom prvostupanjski sud nije povjerovao obrani optuženika kako je pružio ruku žrtvi i pozdravio ga, a ovaj je odgurnuo ruku i zadao mu šamar, na što je on uzvratio. Optuženik tvrdi da su N. U. i žrtva nasrnuli na njega, da ga je N. U. bacio uza zid i rukama blokirao njegove ruke, dok ga je žrtva pokušavala udariti šakom u glavu i vrijeđala majku. On je instinktivno zbog straha izvadio pištolj. Ovaj dio obrane u izravnoj je suprotnosti sa snimkama nadzornih kamera, ali i iskazima ispitanih svjedoka', navodi Vrhovni sud. 

Odbačene su i žalbe na visinu kazne.

Vrhovni sud smatra da je pet godina zatvora po svemu pogođena sankcija. Olakotne okolnosti su bile to što Bekavac nije zainteresiran za kazneni progon i ne postavlja imovinsko-pravni zahtjev, činjenica da je djelo ostalo u pokušaju te obiteljske prilike optuženika koji je otac troje malodobne djece. Otegotna je bila osuđivanost zbog kaznenih djela s elementima nasilja.

Giljanović je, naime, već osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine i 10 mjeseci zatvora zbog više kaznenih djela lihvarskog ugovora i kvalificiranog oblika iznude. Kao otegotna okolnost cijenila se i bezobzirnost optuženika u činjenju kaznenog djela. Pucao je u kafiću pred gostima i konobarom te izvan kafića u blizini stambenih zgrada i ulice kojom prolaze građani. Otegotna je bila i upornost jer je Giljanović pucao u Bekavca nakon što ga je već ranio i nakon što je ranjen bježao od njega.

Najčitaniji članci