Obavijesti

News

Komentari 218

GLAS protiv minute šutnje za Praljka: On je osuđeni zločinac

GLAS protiv minute šutnje za Praljka: On je osuđeni zločinac
1

Potpredsjednik Kluba zastupnika GLAS-a Goran Beus Richembergh oglasio se na Facebooku poručivši da njegova stranka neće sudjelovati u instrumentaliziranju Sabora

VIDEO

Nakon sjednice Predsjedništva Sabora na kojoj je usuglašena izjava hrvatskog parlamenta o haškoj presudi tzv. šestorci, potpredsjednik Kluba zastupnika GLAS-a Goran Beus Richembergh oglasio se na Facebooku poručivši da njegova stranka neće sudjelovati u instrumentaliziranju Sabora.

"Samoubojstvo je izvršio pravomoćno osuđeni ratni zločinac. Pokušaji koji dolaze iz vrha HDZ-a da se Hrvatski sabor instrumentalizira tako da na sutrašnjem nastavku sjednice nekom posebnom izjavom odbaci pravomoćnu presudu haškog tribunala, te da se za osuđenog ratnog zločinca održi minuta šutnje potpuno su neprihvatljivi i skandalozni. GLAS u takvom dezavuiranju Hrvatskog sabora neće sudjelovati", poručio je Beus Richembergh.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je u srijedu, nakon sjednice Predsjedništva Sabora, da će na početku sutrašnje sjednice pročitati zajedničku izjavu svih stranaka u vezi haške presude, za koju Sabor smatra da ne odgovara povijesnim činjenicama, nepravedna je, te je odbacuje.

Bačić: Iznenadila me Beusova objava

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je u srijedu navečer kako ga je iznenadila objava zastupnika GLAS-a Gorana Beusa Richembergha da GLAS neće sudjelovati u instrumentaliziranju Sabora tako da se nekom posebnom izjavom odbaci presuda Haaškog suda te da se za osuđenog ratnog zločinca održi minuta šutnje.

Beusova me izjava doista iznenadila jer je izjava koju će u četvrtak pročitati predsjednik Sabora proistekla iz rasprave na proširenom saborskom Predsjedništvu, izjavio je Bačić nakon sjednice klubova parlamentarne većine na kojoj je bio i premijer Andrej Plenković.

Naglasio je pritom kako je upravo predsjednica GLASA Anka Mrak Taritaš inzistirala da se na početku sutrašnje sjednice ne uzimaju stanke u kojima bi se klubovi osvrnuli na današnju predsudu.

"Smatrala je da za to nema potrebe, da ima dovoljno mudrosti i zajedništva među zastupnicima kad je u pitanju ocjena presude Haaškog suda", rekao je Bačić navodeći da je nakon Beusove objave na Facebooku pokušao telefonski kontaktirati sa Mrak Taritaš, ali da ju nije dobio.

Bačić kaže da je na saborskom Predsjedništvu, na prijedlog "vrlo velike" većine oporbenih klubova dogovoreno kako će se u četvrtak dati zajednička izjava koju će predsjednik Sabora ujutro dostaviti svim predsjednicima klubova kako bi mogli dati eventulane primjedbe ako nisu zadovoljni.

Predsjednik Sabora nam je pročitao koncept izjave, po meni je ona prihvatljiva, na tragu je onoga što je premijer rekao na konferenciji za medije, rekao je Bačić.

"Pokušaji koji dolaze iz vrha HDZ-a da se Hrvatski sabor instrumentalizira tako da na sutrašnjem nastavku sjednice nekom posebnom izjavom odbaci pravomoćnu presudu haškog tribunala, te da se za osuđenog ratnog zločinca održi minuta šutnje potpuno su neprihvatljivi i skandalozni. GLAS u takvom dezavuiranju Hrvatskog sabora neće sudjelovati", poručio je Beus Richembergh na Facebooku.

Bačić je potvrdio kako je čelnik Mosta Božo Petrov na Predsjedništvu tražio da Sabor u četvrtak uopće ne zasjeda.

To je bio jedan od njegovih prijedloga, rekao je Bačić, ističući da je Predsjedništvo, "opet gotovo konsenzusom" zaključilo da za to nema razloga. Posao je zastupnika biti u Saboru, rekao je šef Kluba HDZ-a, potvrdivši da će Sabor sutra odlučivati o državnom proračunu i tako "najbolje pomoći hrvatskim građanima".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 218
VIDEO

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'
OTVORILE SE STARE RANE

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'

Mostar je danas, zaključuju novinari Guardiana, i danas podjeljen grad. 'Cijela regija je u psihozi i jedna iskra mogla bi biti dovoljna da je cijelu ponovno zapali' govori Marin Tomaš

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi
NALAZ OBDUKCIJE

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi

Podsjetimo, Slobodan Praljak umro je u srijedu popodne u bolnici u Den Haagu nakon što je u sudnici odmah nakon izricanja presude popio tada nepoznat otrov
Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se
'HRVATI SU SPASILI BIH'

Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se

Nužno je i legitimno da se za koji dan u New Yorku, pred Vijećem sigurnosti UN-a, koje je svojom rezolucijom i osnovalo Haaški sud, iznese stav Hrvatske o njegovu radu, smatra Kovač