News

Komentari 4

'Glas u Dalmaciji vrijedi manje'

Članovi Stranke s imenom i prezimenom u utorak su u Splitu podsjetili da se deset godina ignorira izvješće Ustavnog suda kojim se upozorio Sabor na potrebnu promjenu izbornog sustava, te su ocijenili da zbog toga glas u Dalmaciji nije jednakopravan glasu u drugim dijelovima zemlje.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić, komentirajući u Splitu ravnopravnost birača u Hrvatskoj ovisno o izbornoj jedinici, istaknuo da nisu svi jednaki podsjetivši da je tako ocijenio i Ustavni sud. Glas u Dalmaciji vrijedi 0,7 glasova u nekim drugim jedinicama, a to znači da su Dalmatinci građani drugog reda, ocijenio je Jelić.

Kako je dodao najveći je problem što država ne poštuje svoj temeljni akt, Ustav. "Ustavni sud je utvrdio da moramo promijeniti izborni sustav, a mi to dosad nismo učinili i idemo u izbore koji su zbilja upitni. Ne mogu shvatiti da nakon toliko godina ne možemo naći rješenje, a ono postoji", izjavio je Jelić.

Objasnio je da treba preustrojiti izborne jedinice kako bi se dobio isti ili približno isti broj birača u svakoj izbornoj jedinici ili kao drugo rješenje da svaka izborna jedinica nema isti broj izabranih zastupnika.

'Glas u Dalmaciji vrijedi manje'