Obavijesti

News

Komentari 29

Glasač za sve sisteme: Ima 105 godina, a glasovao je 30 puta

Glasač za sve sisteme: Ima 105 godina, a glasovao je 30 puta
6

Andrija Prlić (105) živio je u Austro-Ugarskoj, Državi SHS, Kraljevini SHS, Kraljevini Jugoslaviji, NDH, SFRJ i Hrvatskoj. Napokon glasuje na izborima za EU parlament

VIDEO

Što se mene tiče, mogao bih živjeti još 50 godina, ali neka Bog odluči, rekao je Andrija Prlić iz Velike Kopanice kraj Slavonskog Broda. On je 11. studenog napunio 105 godine i najstariji je glasač.

Rođen je davne 1907. u Hercegovini u selu Sovići na granici s Imotskim. U šali je rekao da se brinuo za prvih sto godina. Vitalni Hercegovac ni po čemu ne pokazuje da na leđima nosi teret godina. U više od jednog stoljeća, kaže, ne baš lakog života, sa suprugom Matijom koja je, nažalost, preminula prije 12 godina, othranio je 12-ero djece, pet kćeri i sedam sinova. Kćeri Iva i Ljubica došle su u posjet ocu iz Zagreba. Andrija ima 30 unučadi i 33 praunučeta. Kćeri često dolaze u posjet.

- Sva moja djeca, zetovi i snahe, kad nisu ovdje, svaku večer me nazovu telefonom. Unuk koji živi u Americi, kad poslovno dođe u Austriju, odmah sjeda u automobil i dođe me vidjeti. Tako i ostali kojih ima širom svijeta - objasnio je Andrija.

Ovaj veseli starac svaki dan popije čašu vina uz ručak, a cigarete je ostavio 1991.

- Bio sam uz bolesnu suprugu. Zaspao sam i sreća je što mi je cigareta pala u ruku i opekla me. Kad sam shvatio što se moglo dogoditi, zarekao sam se da neću više pušiti. Pravi razlog nisam rekao ni supruzi - kaže.

U životu je nebrojeno puta izlazio na izbore.

- Prošli put me je susjed odvezao, bilo mi je daleko ići pješice. Zaokružit ću koga budem htio - rekao je i nije htio otkriti svojeg favorita. Djeca, unučad i praunučad mu pripremaju veliko slavlje za 105. rođendan.

- Zadnji put smo se svi okupili za 100. rođendan, a 105. ćemo proslaviti u rujnu kako bi mogli doći i školarci - kaže Andrijina kći Ljubica.

Na birališta krenuo izlaziti kada je navršio 18 godina

Nakon navršenih 18 godina i stečenog prava glasa izašao je na birališta, uključujući i referendume oko 30 puta.

- Ne mogu se sjetiti broja, ali znam da sam se svaki put odazvao - kaže Andrija.

Dodao je kako se sjeća ratova Tite, Pavelića i Tuđmana te zahvaljuje Bogu da je iz svih izvukao živu glavu. Živio je u sedam država, a nikad se nije selio: Austro-Ugarskoj, Državi SHS, Kraljevini SHS, Kraljevini Jugoslaviji, NDH, SFRJ i Hrvatskoj. Želi osjetiti život u Europskoj uniji...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...