News

Komentari 7

Glasanje iz samoizolacije: 'Ne možete dati glas ako niste na adresi na kojoj ste prijavljeni'

Glasanje iz samoizolacije: 'Ne možete dati glas ako niste na adresi na kojoj ste prijavljeni'

Ukoliko niste na adresi na kojoj vam je prijavljeno prebivalište ili boravište, poručuju iz GONG-a, u slučaju samoizolacije birački odbor mogao bi doći ukoliko se radi o području za koje su nadležni

Na dan izbora u Hrvatsku se mogu vratiti svi državljani Republike Hrvatske i glasovati, a na granici im neće biti potreban ni test kojim dokazuju da su negativni na koronu, a ni potvrda da su se cijepili ili preboljeli Covid. 

Državno izborno povjerenstvo je prošlog tjedna obavijestilo i kako mogu glasovati svi građani koji se nalaze u samoizolaciji ili izolaciji zbog korona virusa, no i tu postoji "caka". 

- Određena mi je samoizolacija i ne mogu na izbore. Na adresi na kojoj sam prijavljen žive i moji roditelji koji spadaju u rizičnu skupinu i nisam ih htio dovoditi u opasnost pa sam se izolirao na drugoj adresi - ispričao nam je čitatelj koji je, u nadi da će ipak moći dati svoj glas u nedjelju, oko cijele situacije kontaktirao i DIP. 

LOKANI IZBORI 2021.: PRATITE NAS UŽIVO U NEDJELJU

No, u DIP-u su mu rekli kako ne može onda glasati pa je na kraju, kaže, pristao biti na adresi na kojoj je prijavljen na dan izbora. Srž cijelog problema leži u činjenici da nije na adresi koja bi pripadala biračkom mjestu. 

S upitom se obratio i GONG-u koji su mu odgovorili: 

- Nažalost, na ovim izborima zbog zakonskog okvira nije moguće glasati van mjesta prebivališta, odnosno u slučaju samoizolacije ako boravite u kući/stanu na koji niste prijavljeni, birački odbor bi mogao doći ukoliko se radi o području za kojeg su nadležni. Naravno puno je toga do dobre volje, no s obzirom da se očekuje relativno velik broj zahtjeva za glasanje od kuće, možemo razumjeti da moraju ograničiti područje koje pokrivaju - poručili su. 

Najčitaniji članci