Obavijesti

News

Komentari 6

Glasovac: 'Ne znam kad mi je bilo ovako mučno', Miloš: 'Dno dna', Pavić: 'Više nema smisla'

Glasovac: 'Ne znam kad mi je bilo ovako mučno', Miloš: 'Dno dna', Pavić: 'Više nema smisla'

Oporba je zgrožena današnjim danom koji će ostati kao jedan od mučnijih u povijesti Sabora kad je HDZ odbio oporbeni prijedlog da se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta za 6 mjeseci produži status i naknada

VIDEO

Ne znam kad mi je bilo ovako mučno kao na današnjem glasanju i moram priznati da osjećam susramlje zbog Vlade i većine u Saboru, koja je danas, bez da trepne, odbila jedan zakon koji nema u sebi ništa svjetonazorsko, koji je trebao samo osigurati da roditelji njegovatelji, koji po 20-30 godina žive životom koji mi ne možemo ni zamisliti, nakon što im dijete s teškoćama umre ne moraju ići na Zavod za zapošljavanje, poručila je SDP-ova Sabina Glasovac sumirajući za saborskom govornicom utiske nakon današnjeg glasanja. 

A ono će ostati zabilježeno kao zaista mučno i sramotno u povijesti Sabora nakon što je HDZ odbio prijedlog oporbene Anke Mrak Taritaš da se roditeljima njegovateljima, kroz izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, nakon smrti djeteta produži status i naknada za šest mjeseci, a ne da moraju odmah na burzu rada. I to u prisustvu roditelja njegovatelja i njihove teško bolesne djece koji su glasanje pratili iz sabornice. 

Oporba napustila glasanje jer vladajući nisu podržali pomoć roditeljima njegovateljima
Oporba napustila glasanje jer vladajući nisu podržali pomoć roditeljima njegovateljima

'Takva bešćutnost i neljudskost'

No, ipak ih je Mrak Taritaš stjerala u kut jer ipak politički znaju kako će ovo odjeknuti u javnosti pa su, umjesto glasanja za oporbeni prijedlog, uputili svoj zaključak kojim su obvezali Vladu da do srpnja donese svoj prijedlog.

- Trebali smo im samo pružiti mogućnost da šest mjeseci odboluju taj gubitak, nađu novi smisao u životu i u miru počnu raditi planove za daljnji život, ali ne, to je za HDZ previše. Takva bešćutnost i neljudskost. Pošli su u miru, kao pravi vjernici, nešto ručkati, na sunce provesti lijepi vikend, a prije toga su dali šamar djeci koja su ovdje došla u kolicima i njihovim roditeljima da idu i dalje živjeti život koji uvelike ovise o pomoći države jer drugog izbora nemaju - kazala je naglasivši kako je HDZ danas odlučio dodatno poniziti te roditelje. 

- Možete se sramiti, bilo bi poželjno da u Saboru više ne uzimate u usta djecu s teškoćama u razvoju i njihove roditelje, nadam se da nijedno dijete neće napustiti ovaj svijet u ovom vašem čekanju i kalkuliranju pred izbornu godinu. Ako u tom periodu ijedno dijete s teškoćama u razvoju napusti ovaj svijet, vi ćete ga nositi na duši, kao i bol svakog roditelja koji će zbog vas već dan nakon smrti svog djeteta morati otići na Zavod za zapošljavanje - poručila je Glasovac.

Puljak: 'Sram vas bilo', Peović: 'Svjedočili smo sociopatiji', Reiner nakon svega - uvrijeđen
Puljak: 'Sram vas bilo', Peović: 'Svjedočili smo sociopatiji', Reiner nakon svega - uvrijeđen

'Ovo je najveća sramota i dno dna'

Dio lijeve oporbe je nakon glasanja o toj točki napustila sabornicu i nije sudjelovala u daljnjem glasanju.

- Moram reći da sam zaista svašta doživjela u ovom Saboru, ali nikada mučnije rasprave i veće sramote od ovog što se događalo jučer i danas. Kad kažem najveća sramota i dno dna, to je zaista najviše što mogu birati riječi - kazala je i zastupnica Zeleno-lijevog bloka Jelena Miloš.

HDZ je to odbio, naglasila je, samo zato što je bio prijedlog oporbe i jer su htjeli pokazati mišiće na najranjivijoj skupini.

- Još 2017. je vaša ministrica Nada Murganić obećavala da će uvesti 6+6 za roditelje njegovatelje i još to niste napravili. Odbijali ste sve naše amandmane i još jedan prijedlog oporbe. Igrate se sudbinama najranjivijih skupina samo da biste pokazali autoritet i to je dno dna. Može vas biti sram - istaknula je Miloš.

'Marine moj, mene je sram, to mi je rekao netko iz većine nakon glasanja. I mene je sram'
'Marine moj, mene je sram, to mi je rekao netko iz većine nakon glasanja. I mene je sram'

'Ovo nema smisla'

Parlamentarnoj većini, istaknuo je i Socijaldemokrat Željko Pavić, apsolutno nije bitno za što se glasa ukoliko prijedlog dolazi od oporbe. 

- Sramotno glasanje za ljude kojima pomoć treba i koji su cijeli svoj život posvetili toj djeci, a nakon što, nažalost, dijete umre, moraju odmah negdje pronaći posao. Kako, gdje? Jesu li se stigli prekvalificirati, steći nova znanja? Obećali su 2017. da će to promijeniti, no ništa do danas. A onda kad dođe prijedlog od strane oporbe - opet ništa. Da sam znao kakav će biti odnos prema oporbi, vjerujte, nikada, ali nikada se ne bih kandidirao za ulazak u Sabor. Nikada. Jer ovo nema smisla - naglasio je

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela