Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Glatka pobjeda: Corbyna opet izabrali za čelnika laburista

Puno više toga nas povezuje nego što nas dijeli. Što se mene tiče, zaboravimo sve što se dogodilo i od danas počnimo zajednički raditi u stranci, rekao je Corbyn

The leader of Britain's opposition Labour Party, Jeremy Corbyn, reacts after the announcement of his victory in the party's leadership election, in Liverpool
Foto: PETER NICHOLLS
1 komentara

Radikalni ljevičar Jeremy Corbyn u subotu je ponovo izabran za predsjednika britanskih laburista unatoč nepovjerenju vrha te najveće britanske oporbene stranke, pokazuju službeni rezultati objavljeni u Liverpoolu na kongresu stranke.

Corbyn (67) je nadmoćno pobijedio jedinog suparnika Owena Smitha (46), gotovo nepoznatog velškog zastupnika, sa 61,8 posto glasova.

Njegova očekivana pobjeda, zahvaljujući zdušnoj potpori članova, ali suprotno volji stranačkog vrha, produljuje krizu u koju je stranka zapala prije godinu dana.

The leader of Britain's opposition Labour Party, Jeremy Corbyn, is embraced by Shadow Chancellor John McDonnell after the announcement of Corbyn's victory in the party's leadership election, in Liverpool | Autor: PETER NICHOLLS Foto: PETER NICHOLLS

"Izbori su uzbudljiva stvar i nerijetko požalimo zbog nekih stvari koje kažemo u žaru rasprave", rekao je.

"Puno više toga nas povezuje nego što nas dijeli. Što se mene tiče, zaboravimo sve što se dogodilo i od danas počnimo zajednički raditi u stranci", dodao je.

Analitičari su uoči stranačkih izbora ocijenili da bi povratak na početno stanje nepobitno produljio krizu s kojom se Laburistička stranka bori otkako su je  konzervativci porazili na parlamentarnim izborima 2015., što bi moglo ugroziti samo postojanje stranke.

Problem se zapravo čini nerješiv jer koliko god Corbyna vole aktivisti, toliko mu nije sklon veći dio zastupnika i vrha stranke. Smatraju da stranku vuče previše ulijevo da bi je mogao vratiti na vlast.

Podjela u stranci se dodatno produbila kada su Britanci 23. lipnja glasovali za Brexit. Ogorčeni zbog Corbynove pasivnosti laburistički zastupnici su mu izglasali nepovjerenje golemom većinom, sa 172 od 230 glasova.

Dvadesetak članova laburističke vlade u sjeni dalo je ostavku kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message