Obavijesti

News

Komentari 0

Glavna njuška u Zagorju: Voli ljude, ali ne i kad joj muljaju

Glavna njuška u Zagorju: Voli ljude, ali ne i kad joj muljaju
8

Twinnie je belgijska ovčarka – malinois, policijski pas za otkrivanje droge. Rođena je 2008. godine, a u policiji su je zaposlili dvije godine kasnije.

VIDEO

Belgijska ovčarka Twinnie stara 8 godina, zaposlenica PU krapinsko zagorske, već godinama uspješno otkriva skrivenu drogu. Prošli je tjedan na GP Macelj u kombiju otkrila 142kg marihuane! Reporter: Snježana Flegar

Posted by 24sata on Thursday, September 8, 2016

Inspektorica Twinnie (8) zgodna je, vesela, zaigrana, druželjubiva. Iako ima sve karakteristike nekoga koga želite uz sebe 24 sata na dan, mnogi nisu nimalo sretni kad je vide. Osobito ako 'muljate', pa kad ova inspektorica, zaposlenica PU krapinsko-zagorske, 'izvadi' svoje najjače oružje – svoju njuškicu.

Twinnie je belgijska ovčarka – malinois, policijski pas za otkrivanje droge. Rođena je 2008. godine, a u policiji su je zaposlili dvije godine kasnije. Uspješno je završila šestomjesečno obrazovanje na Policijskoj akademiji u Zagrebu i tad ju je preuzeo zagorski policajac Krešimir Hren (45). Iako je u policiji već 24 godine, Twinnie mu je prvi radni pas.

- Doma imamo i mice i rottweilera, no Twinnie je baš specifična, osobito za policijskog psa. Jako je zaigrana, voli ljude, djecu, ali voli i raditi. Nije nama problem dići se u bilo koje doba noći i otići na zadatak – ponosan je na svoju kolegicu vodič Hren.

Posljednju zadaću odradila je prošli petak na GP-u Macelj. I to ne bilo kakvu. Potvrdila je sumnju graničnog policajca i u kombiju s prikolicom nanjušila 142 kilograma i 275 grama marihuane. Droga je bila sakrivena u posebno izgrađenom prostoru, u duploj stranici prednjeg dijela prikolice. Twinnie ništa duplo nije omelo. Ne da je nije omelo, već je pri dolasku na granični prijelaz odmah krenula prema kombiju, a da joj vodič nije ni trebao reći gdje ide tražiti drogu. Bila su dovoljna dva kruga oko kombija i prikolice i ova je spretna inspektorica samo sjela pored mjesta gdje je marihuana bila sakrivena.

- Uvijek sam presretan kad odradi posao i ponosan na nju, srce mi je kao kuća. A Twinnie za nagradu, kao i uvijek, dobije svoju lopticu koju obožava – veselo priča njen vodič.

Voli ona i pseće poslastice, ali one nisu nagrada za odrađenu zadaću. Jučer smo joj dali poslasticu jer nam je živahno i spretno pozirala. Zahvalila nam se velikim psećim slinavim poljupcem.

Sa svojim šefom Hrenom dobar je tandem. Jedan bez drugoga ne idu nigdje.

- Ja nemrem ni na godišnji bez Twinnie. A ona godišnji ni nema. Nema ni bolovanja. Unatoč svim zaštitama, krpelj ju je zarazio piroplazmozom. Bilo mi je kao da mi se dijete razboljelo, strašno. No oporavila se i brzo se vratila na posao – priča policajac.

Iako ova uspješna inspektorica na četiri šape iza sebe ima niz 'zapljena', ova posljednja joj je najveća. U MUP-u se nadaju da će ih biti još, mada joj je već osam godina. To je i dob kad psi polako odlaze u mirovinu. No kako joj je njuh i dalje kao u curice, nadaju se da će i iduće godine proći provjeru i obnoviti licencu. A kad će doći vrijeme mirovine, Twinnie će od policije kao naknadu dobiti hranu do kraja života.

- A ostat će kod mene, sigurno je neću nekome dati. Radimo i živimo zajedno već osam godina, družit ćemo se u mirovini. S našom mačkom koju tolerira, s rottweilerom koji je njen zaštitnik i s unukom koju obožava – Hrenu je već sad teško kad se sjeti kako će njegova ljubimica kolegica morati jednom u mirovinu.

Najuspješniji šibenski Ajax

Twinnie je u zagorskoj policiji naslijedila jako uspješnog belgijskog ovčara Roka. On je zbog uspješnih zapljena dobio i godišnju nagradu MUP-a. Među uspješnijim policijskim psima za drogu je i umirovljeni šibenski pas Ajax. Radio je do svoje 11. godine, a rekord karijere bio mu je 2013. kad je na autocesti kod čvora Pirovac nanjušio 21,4 kilograma marihuane. Njega je naslijedila kujica Aria koja je ubrzo postala najuspješnija tragačica za drogom u cijelom MUP-u. No po količini zaplijenjenog, teško da će ubrzo bilo koji pas moći nadmašiti Zagorku Twinnie i njenih gotovo 143 kilograma 'trave'.

Srbin krijumčario 143 kg marihuane

Zaplijenjenih 143 kg marihuane iz Hrvatske je preko Maclja pokušao prokrijumčariti muškarac (40). Srbin je iz Albanije sa srpskom putovnicom. Kako doznajemo, tijekom istrage je šutio jer se boji za svoju obitelj. No policija s ovom zapljenom nije završila ovaj slučaj. Iako zaplijenjena pošiljka nije bila praćena niti je itko ranije bio pod nadzorom, već je sav posao odradio granični policajac koji je inzistirao na dolasku psa, inspektori su krenuli dalje u istragu. Prema dostupnim informacijama, droga je trebala završiti u Austriji, a vjerojatno je preuzeta u Zagrebu. Prema nekim najavama, ova slučajna zapljena mogla bi razbiti puno veći lanac krijumčara. Da je dostavljač 'pao', krim-milje doznao je odmah, jer je kamion vjerojatno imao pratnju par automobila kojima policija pokušava ući u trag.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa