Obavijesti

News

Komentari 0

Glavna skupština Adris grupe odlučila: Dividenda 12,5 kn po dionici, isplata do 30. srpnja

Glavna skupština Adris grupe odlučila: Dividenda 12,5 kn po dionici, isplata do 30. srpnja

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate, podsjetili su kako je pandemija koronavirusa, koja je započela početkom 2020. dovela do globalne gospodarske krize, najveće od II. svjetskog rata

VIDEO

Glavna skupština Adris grupe je donijela odluku da se neto dobit iz 2020. godine u iznosu od 3,4 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, a dividenda od 12,5 kuna po dionici isplati 30. srpnja, izvijestili su iz te tvrtke.

Glavna skupština je također odlučila i da će se dividenda, u iznosu od 12,5 kuna po dionici, ostvarena poslovanjem društva u razdoblju od 2005. do zaključno 2011. isplatiti 30. srpnja na račune primatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 14. srpnja.

Skupština je dala razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora te donijela odluku o zamjeni odluke o upotrebi dobiti iz 2019. i odluke o promjeni u rezervama po osnovi pripajanja ovisnog društva novom odlukom.

Iz Adrisa u priopćenju navode kako je sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom u Rovinju, završilo održavanje glavnine godišnjih skupština društava u sastavu Grupe. Tijekom dana održane su i skupštine Maistre, HUP-a Zagreb i Cromarisa. Glavna skupština Croatia osiguranja održana je 18. lipnja, dok će se skupština Grand hotela Imperial d.d. održati 1. srpnja.

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate, poslovodstvo tvrtke podsjetilo je kako je pandemija koronavirusa, koja je započela početkom 2020. dovela do globalne gospodarske krize, najveće od Drugoga svjetskog rata.

Prekinuti su opskrbni lanci, smanjeno je ili potpuno onemogućeno prekogranično kretanje stanovništva, a neizvjesnost je utjecala i na pad gospodarskog optimizma. Uz gospodarsku krizu, Hrvatsku su u 2020. pogodila i dva razorna potresa, što je dovelo do pada BDP za više od osam posto, a znatno je povećan i javni dug, navode iz Adrisa.

I u takvim okolnostima, kako je istaknuo predsjednik Uprave Adrisa Marko Remenar, "poslovni sustav Adrisa zadržao je stabilnost temeljenu na diverzificiranom portfelju sa znatnim potencijalom za daljnji rast i unaprjeđenje u sva tri posla".

Remenar je naveo kako je konsolidirana EBITDA Adris grupe iznosila gotovo 600 milijuna kuna, što je pad od 40 posto u usporedbi s najboljim Adrisovim godinama, "ali je to rezultat koji je omogućio investicije i tijekom 2020., zadržavanje radnih mjesta i stabilnu neto cash poziciju Grupe te restituciju dividendne politike".

"Takav rezultat omogućio je kontekst potreban za isplatu dividende koja će, sukladno rastućim rezultatima, i u sljedećim godinama biti dio poslovne politike ove Grupe", kazao je.

Istaknuo je i kako su na razini cijelog sustava poslovne aktivnosti tijekom 2020. bile usmjerene na povećanje efikasnosti nužne za realiziranje pozitivnog rezultata, uz fokus na digitalizaciju i inovacije "s ciljem povećanja komparativne prednosti u svim poslovima te nastavak intenzivnih priprema za strateški relevantne investicije".

Zaduženost sustava, kako je kazao, je i dalje iznimno niska, jer su i ovu kriznu godinu završili ispod 1x EBITDA.

"S druge strane, to je preduvjet za početak realizacije našeg ambicioznog razvojnog plana. Operativni preduvjeti na razini sustava su uspostavljeni, primjerice, uspostavljeno je upravljanje procesom nabave na razini Grupe, centralizirano je upravljanje nekretninama, pomaknuli smo fazu pripreme investicija i donošenja odluke o investicijama za sljedeću sezonu te smo digitalizirali proces praćenja pripreme i izvođenja investicija. Ukratko, Adris je i operativno i financijski spreman za daljnji iskorak", istaknuo je Remenar.

Adris grupa je u 2020. ostvarila ukupan prihod u iznosu od 4,7 milijardi kuna, što je za 18 posto manje u odnosu na godinu ranije.

Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 4,3 milijarde kuna i manji je za 20 posto.

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 586 milijuna kuna, a neto dobit 45 milijuna kuna. Pritom je neto dobit Adrisa d.d. iznosila 3,44 milijuna kuna.

Grupa je, uz uloženih gotovo 500 milijuna kuna u 2020. godini, sačuvala financijski potencijal nužan za novi investicijski i razvojni ciklus, navodi se u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti