Obavijesti

News

Komentari 17

Glina: Stigle prve mobilne kuće

Glina: Stigle prve mobilne kuće
3

Mobilne kućice sastoje se od dvije sobe (za četiri osobe), imaju opremljene kuhinje sa stolom te toalet i tuš, izvijestilo je Ministarstvo turizma i sporta. U četvrtak ujutro prve su stigle u Glinu

VIDEO

Koordiniranom akcijom Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske udruge turizma i Kamping udruženja Hrvatske do sada je osigurano više od 80 mobilnih kućica namijenjenih obiteljima pogođenih potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo turizma i sporta. Prvih 20 mobilnih kućica stiglo je rano jutros u Glinu.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Mobilne kućice dovezene su na šleperima, a najveći broj ih je iz Istre, koje je doniralo više domaćih hotelskih kuća i drugih tvrtki. U idućih par dana očekuje se dolazak više od 84 kućica, u koje se može smjestiti više od 500 ljudi.

Mobilne kućice sastoje se od dvije sobe (za četiri osobe), imaju opremljene kuhinje sa stolom te toalet i tuš, izvijestilo je Ministarstvo turizma i sporta.

Njih 20 bit će useljive već danas, a prve će postaviti u Novom selu, kazala je u Glini ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je obišla i to selo.

- Zadovoljni smo što su stanovnici prihvatili kućice jer imaju sve potrebno za život. Prvi ljudi će već večeras moći u njima spavati, što je jako važno. Kućice se mogu odmah montirati s obzirom da je dan, jer po noći još svi nemaju struju. Ovime je turistički sektor pokazao veliko srce u ovim teškim trenucima i hvala svima - istaknula je ministrica.

I ministrica i župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić dobrim su ocijenili što je županijski stožer civilne zaštite napravio popis i raspored gdje i kojoj obitelji ide koja kućica, što su ocijenili dobrim primjerom koordinacije između svih službi i jedinica lokalne uprave i samouprave.

- Popis za potrebama smještaja, kao i šteta stalno se dopunjava, još nam je teško reći koliko je točno objekata uništeno u potresu, ali znamo da da ih je više od 3.500 uništenih, dok je potpuno razorenih više od 50. Trenutna je procjena da imamo oko 200 obitelji koje bi se trebale smjestiti, ali nemamo točnog podatka - odgovorio je na pitanje novinara Žinić.

I on se zahvalio donatorima kućica i drugima na svoj pomoći koju Županija dobiva iz cijele Hrvatske, no i zamolio je da im više za sada ne šalju hranu i stvari jer ima dosta svega u skladištima. Upozorio je i da bi bilo dobro da se svi koji organiziraju neke akcije pomoći i dovođenja u Županiju jave u županijski civilni stožer, da se zna gdje i tko dolazi.

Pozvao je ljude da prijavljuju štete u idućih sedam dana, kako bi mogli napraviti procjene šteta i troškova obnove, a ako to ne mogu internetom ako nemaju struje da obave telefonski ili osobno dođu u stožer.

Mobilne kućice donirale su sljedeće tvrtke: Plava Laguna iz Umaga, Jadranka kampovi Lošinj, Arena Hospitality Group iz Pule, Maistra iz Rovinja, Valamar, Kamp Monperin iz Bala, Turisthotel iz Zadra, tvrtka Adria iz Slovenije, Laguna Novigrad, Karisma Hotels Adriatic, hoteli Živogošće, tvrtka Crippa iz Višnjana, tvrtka CR Abitare iz Labina, Nord mobil iz Samobora i tvrtka Solaris iz Šibenika.

POGLEDAJTE VIDEO: Petrinja i dalje podrhtava

Ministarstvo je izrazilo zahvalu i brojnim privatnim donatorima koji su se uključili donacijama kamp kućica te poručilo da se nastavlja prikupljanje donacije kako bi svim građanima potresom pogođenih područja što žurnije osigurali privremeni dom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je