Obavijesti

News

Komentari 25

Gliser Hitne nije uspio doći do Splita. Ravnatelj: Otkazao je jedan motor i nisu veslali nazad

Gliser Hitne nije uspio doći do Splita. Ravnatelj: Otkazao je jedan motor i nisu veslali nazad
11

Gliser hitne medicinske pomoći u četvrtak je s pacijenticom iz Supetra na Braču krenuo put splitske bolnice. Prema prvim informacijama otkazala su mu oba motora, no Luetić kaže da je drugi radio, ali ne besprijekorno

VIDEO

Gliser za hitni medicinski prijevoz pacijenata s otoka Brača u četvrtak nije uspio doći do Splita. U KBC Split trebao je prevesti pacijenticu kojoj je od jutarnjih sati sati bilo loše, povraćala je te se sumnjalo na krvarenje u želucu. Prva informacija u javnosti bila je ona da su gliseru otkazala oba motora te da su članovi posade morali veslati natrag u Supetar, no dr. Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske demantira takve navode.

Gliseru koji je do KBC-a Split prevozio pacijenticu otkazali motori, morali veslati u Supetar
Gliseru koji je do KBC-a Split prevozio pacijenticu otkazali motori, morali veslati u Supetar


- Odmaknuli su oko kilometar od obale. Nisu veslali natrag. Prema dojavi od voditelja Ispostave hitne medicine Brač, kao i od koncesionara, služili su se drugim motorom za vratiti se natrag. Kako nisu bili sigurni ni u taj drugi motor, nisu se željeli upustiti u avanturu da idu prema Splitu. Dakle, jedan motor je otkazao. Ovaj drugi je služio za povratak, ali navodno ni on nije bio u besprijekornom stanju. Veslali nisu, takvim saznanja nemam. Pacijentica je zbrinuta, a danas bi zamjenski gliser trebao biti porinut u more – kaže nam ravnatelj, dr. Luetić.

Na upit hoće li se i kada kvalitetno riješiti problem transporta pacijenata s Brača, objašnjava nam kako oni prema javnom natječaju ugovaraju koncesiju za prijevoz pacijenata za sredstva odobrena od HZZO-a. 


- Nama se javio jedan koncesionar, on obavlja prijevoze. U najavama od Ministarstva zdravstva odnosno Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu imamo da će se u dogledno vrijeme, vjerojatno do kraja godine osigurati brod za hitan prijevoz pacijenata – zaključuje dr. Luetić.
Podsjetimo, problem s hitnim prijevozom pacijenata u KBC Split, Brač već dugo ima, javnost su zgrozile fotografije koja pokazuju u kakvom je stanju taj 'medicinski' gliser, a najglasnija u apelima da se nešto riješi godinama je supetarska gradonačelnica Ivana Marković koja se i ovom prilikom oglasila na društvenim mrežama.

Split: Zavod za hitnu medicinu dobio 6 novih vozila


- Nakon jednog od brojnih sličnih nemilih događaja sa gliserom i hitnim medicinskim prijevozom sa otoka na kopno, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, Leo Luetić je izjavio: 'Uobičajen radni dan, s transportom hitnog bolesnika u KBC Split s otoka Brača.' Ako je mislio na osjećaj strepnje i neizvjesnosti govorio je istinu - napisala je Marković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.