News

Komentari 29

Glumci: Mi radimo 'Zločin i kaznu', vi radite 'Zakon o radu'

Glumci: Mi radimo 'Zločin i kaznu', vi radite 'Zakon o radu'

Ne žele komunicirati s nama glumcima te kao i kod ZOR-a bez mišljenja sindikata rade Zakon o kazalištu, poručio je glumac Žarko Savić na konferenciji u Gavelli

Glumci Dramskog kazališta Gavella su u povodu štrajka solidarnosti održali konferenciju za novinare na kojoj su rekli da je izmjena Zakona o radu samo uvertira u pogubnu izmjenu Zakona o kazalištima. 

Držeći transparent "Mi radimo Zločin i kaznu, vi radite Zakon o radu", upozorili su da pomoćnik ministrice kulture Berislav Šipuš najavljuje da će nakon ZOR-a uslijediti novi Zakon o kazalištima (ZOK) kojime, tvrde glumci, prijeti da se "obesprave svi zaposlenici kazališta, a potom da se obezglave i glumci u kazalištima".

- Ne žele komunicirati s nama glumcima te kao i kod ZOR-a bez mišljenja sindikata rade ZOK - poručio je glumac Žarko Savić. Dodao je da su krive predodžbe o glumcima da žive u izobilju, da su neradnici, da imaju enormne honorare i da su paraziti. S kolegicom Višnjom Babić istaknuo je da u Hrvatskoj ima 700 glumaca, kad netko ode u mirovinu, njegovo se mjesto gasi, da umirovljeni glumci jedva žive.

- A trebali bi hrvatske glumce proglasiti hrvatskom kulturnom baštinom - istaknula je Babić.

Konferenciju su održali u vrijeme dok se u Gavelli održavala predstava. Kažu, podržavaju štrajk solidarnosti, ali iz pijeteta prema glumištu i zbog toga da nije prirodno da otkažu predstavu, na kraju su je održali. No i isto vrijeme su održali konferenciju podrške sindikatima koji se protive novom ZOR-u.

Najčitaniji članci