Obavijesti

News

Komentari 2

Glumio kralja koji muca, pa se mucanja poslije jedva riješio...

Glumio kralja koji muca, pa se mucanja poslije jedva riješio...
1

Britanski glumac Colin Firth dugo se spremao da na najbolji mogući način odglumi britanskog kralja koji je imao govornu manu, ali onda mu je ona prešla u naviku...

VIDEO

Neki glumci budu  toliko predani svom poslu i posvećeni ulogama koje igraju da se u njih potpuno unesu. Daju i više od 100 posto sebe kako bi izvedba bila onako kako su oni ili redatelj filma zamislili. Neki mršave pa se debljaju, neki toliko duboko uđu u lik da im je poslije jako teško iz njega 'izaći'. Donosimo vam feljton o četvorici glumaca  koje su uloge toliko obilježile da im je trebalo jako dugo da se vrate u svoje normalno stanje i nastave sa životom...

Pripremajući se za ulogu engleskog kralja Georgea VI., Colin Firth je morao savršeno skinuti mucanje s kojim se njegov lik borio. I uspio je. Maestralno je odglumio mucavog kralja i za to zasluženo dobio Oscara.
Britanski glumac odlučio je, pripremajući se za ulogu,  baš poput pravo kralja, uzeti lekcije instruktora. No, njemu je bilo potrebno da što vjerodostojnije kopira kralja Georgea VI. koji je došao na vlast nakon što je njegov brat Edward VIII. abdicirao.

Mucanje mu postalo normalan način govora

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Colin Firth bio je uporan i temeljit. Za ulogu spremao I tako što je gledao arhivske snimke kralja Georgea VI. zvanog Bertie i mucao toliko često prije snimanja da mu je to postao sasvim normalan način na koji razgovara. Dodaje kako je posebno istraživao i bilježio sve što je mogao da nađe o tome kako je kralj prestao da muca.


Colin je gledao i snimke Georgea VI.  i kako bi što bolje oponašao njegov glas, ali i manevre i tikove koji su proizlazili iz mucanja. Glumac se toliko predao ulozi da je na kraju  i sâm počeo mucati i imati nervozne tikove koje je kralj George imao. 

Savršeno naučio mucati a onda nije znao kako prestati

Toliko se uživio da se nakon prestanka snimanja nije mogao riješiti mucanja pa bi mu se i mjesecima kasnije nenadano vraćalo tijekom intervjua.


-    Mucanje je utjecalo na cijelo moje tijelo. Počeo sam dobivati jake glavobolje i trnula mi je lijeva ruka. Bilo je to vrlo neobično. Mislim da sam tijekom tog procesa ukliještio neki živac ili nešto. Redatelj Derek Jacobi rekao mi je da postoji mogućnost da će mi uloga utjecati na govor u privatnom životu, ali da će proći nakon snimanja. Moram priznati, teško se riješiti govorne mane nakon što si je namjerno razvio i glumio nekoga tko je se silno želi riješiti - rekao je Firth.

The Kings Speech Photocall - London


Britanska kraljica Elizabeta II. je film o svom ocu kralju Georgeu VI. pogledala na privatnoj projekciji, a Firthova ju je izvedba toliko ganula da ga je stavila na vrh popisa potencijalnih vitezova.

Potpuno promijenio život: Stan i auto prodao, curu je ostavio...
Potpuno promijenio život: Stan i auto prodao, curu je ostavio...


Colin Firth proglašen  je "časnikom Reda Britanskog Carstva" a za ulogu mucajućeg kralja dobio je 2011. godine i Oscara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Sanirao se neki zid i iskočili su tanjuri. Pokazao sam ih Titu...'
FELJTON: TAJNI DOSJEI UDBE (6)

'Sanirao se neki zid i iskočili su tanjuri. Pokazao sam ih Titu...'

U neposrednoj blizini Barbarige nalazi se vojni objekt - kasarna u kojoj je smještena jedinica 5. VPS. Vojni objekt je ograđen žičanom ogradom i jedino na tom mjestu do sada nisu vršena arheološka istraživanja

Misterij Seusovog blaga: Tko je našao i ukrao vrijedno posuđe?
FELJTON: TAJNI DOSJEI UDBE (5)

Misterij Seusovog blaga: Tko je našao i ukrao vrijedno posuđe?

Dan nakon prijave Vesne Girardi-Jurkić, koja je završila i na nekim od važnijih političkih adresa u Hrvatskoj, okružni javni tužitelj u Puli zatražio je od Službe javne sigurnosti provođenje istrage
Monty se posebno zanimao za 'mržnju' između Hrvata i Srba
FELJTON: TAJNI DOSJEI UDBE (4)

Monty se posebno zanimao za 'mržnju' između Hrvata i Srba

William Montgomery je bio arhitekt Miloševićeva sloma. Slično je radio kod nas kad je stvorena ‘šestorka’ koja je dobila HDZ na izborima 2000. godina