News

Komentari 6

Godina nakon katastrofe: U Meksički zaljev stižu životinje

Godina nakon katastrofe: U Meksički zaljev stižu životinje

U SAD-u će istjecanje nafte ostati zapamćeno kao najveće takvo u povijesti te zemlje. Na očišćena područja opet su se počele vraćati mnoge životinjske vrste

Prošla je godina dana od eksplozije naftne platforme Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu. Istjecanje nafte prouzročilo je veliku ekološku katastrofu. Srećom najgore prognoze, da će biljni i životinjski svijet biti potpuno uništeni, nisu se ostvarile. U Americi će ovo izlijevanje nafte ostati zapamćeno kao najveće takvo u povijesti te zemlje. Biolog Larry McKinney ističe kako će sljedećih nekoliko mjeseci biti ključni te da će u biti tada dobiti najpreciznije rezultate koliko je nafta utjecala na more. McKinney ističe da će to najviše pokazati mriješćenje morskih račića. Na očišćena područja ponovno su se počele vraćati mnoge životinjske vrste koje i inače žive na tom području poput morskih kornjača. Znanstvenici su zbog svih dobrih pokazatelja vrlo optimistični.

Prema procjenama znanstvenika iz bušotine u Meksičkom zaljevu je do kraja kolovoza prošle godine iscurilo 780 milijuna litara nafte. U eksploziji platforme poginulo je 11 radnika. 

Najčitaniji članci