Obavijesti

News

Komentari 76

Godina s danom viška: Što ne treba raditi prijestupne godine

Godina s danom viška: Što ne treba raditi prijestupne godine
1

Veljača ove 2016. godine ima 29 dana. Svake 4 godine usklađuje se kalendarska sa astronomskom godinom. Prijestupnu godinu prate razna narodna vjerovanja...

VIDEO

Zloguka proročanstva vezuju se za prijestupne godine. Ova 2016. je takva - ima 366 dana. Tako veljača koja inače ima 28 ove prijestupne godine ima ih 29 dana.

Po narodnim vjerovanjima prijestupne godine koja je sama po sebi "baksuzna" ne bi trebalo započinjati nikakve ozbiljne poslove. Isto tako ove godine praznovjerni vjeruju da ne bi trebalo ulaziti u brak jer će on neslavno završiti.Tako barem smatraju Grci. Ipak, ako se odlučite vjenčati onda bi bilo poželjno da žena zaprosi muškarca. Samo tada ga, po britanskoj tradiciji, može i zaprositi jer su tada kao rodne norme izvrnute. Ako on odbije mora joj darovati poljubac i par svilenih rukavica.

Djeca s posebnim talentima

Ne treba ove godine ni saditi voće jer će ono roditi svako druge, a moguće je čak i svako četvrte godine. Zatim, treba saditi u jesen, a ne u proljeće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Irskoj je zakonom uvedeno pravilo da sva djeca rođena 29. veljače dobiju na dar 100 funti. Vjerojatnost da se netko rodi na taj dan je 1 naprema 1000, a u svijetu trenutno žživi 4 milijuna ljudi rođenih upravo 29. veljače.

Za tu djecu vjeruje se da su kreativna, sposobna i često vrlo jedinstvena. Roditi se 29. veljače znači biti obdaren 'šestim čulom', te se ljude smatra sretnicima i vjeruje se da često posjeduju neke posebne talente.

U Guinnessovoj knjizi rekorda zabilježena je i obitelj Keogh iz Irske u kojoj su osobe iz tri generacije za redom rođene 29. veljače. U knjizi rekorda našla se i norveška obitelj Henriksen u kojoj je troje djece rođeno na prijestupni datum.

Egipćani su prvi skužili

Svaka četvrta godina je prijestupna da bi se lakše uskladila kalendarska godina sa solarnom, odnosno dužinom vremena koje je potrebno da Zemlja završi svoj put oko Sunca. Zemlji je za to je putovanje potrebno 365 dana i 5 sati, 48 minuta i 45 sekundi. Solarna godina traje oko 11 minuta kraće od putovanja zemlje oko Sunca te se zato stavio dodatni dan u kalendarsku godinu. Prvi koji su usklađivali kalendarsku i sunčevu godine i dodavali jedan dan svake četiri godine bili su Egipćani. Od njih su to preuzeli Rimljani koji su odlučili da taj dan bude 29. veljače.

Taj standard se usvojio 1582. godine. Prijestupna godina je svaka ona koja je djeljiva s četiri, osim na prijelazima u nova stoljeća, kada su prijestupne sve one godine koje su djeljive s 400.

Događaji koji su obilježili prijestupne godine

Prijestupne 1976. godine dogodila se iznad Vrbovca dosad najveća zrakoplovna nesreća na hrvatskom nebu. Poginulo je 176 putnika. Josip Broz Tito umro je prijestupne 1980 godine, rat u Bosni i Hercegovini počeo i završio prijestupne godine ( 1992 i 1996.), Putin je došao na vlast prijestupne 2000. godine, ekonomska kriza započela prijestupne 2008. godine...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag