News

Komentari 160

Godinu dana u EU: Jesmo li imali prevelika očekivanja?

Godinu dana u  EU: Jesmo li imali prevelika očekivanja?

Hrvatska je godinu dana članica EU. Velika očekivanja od članstva u EU nisu se ispunila. Životni nam standard pada, a izlazak iz ekonomske krize se ne nazire

Europska unija prije nekoliko godina izgledala nam je kao bajka. Tamo se živi bolje, standard je viši, cijene niže, a ljudi sretniji. Već godinu dana i mi živimo u toj priči, ali ona je daleko od bajke.

Ne živimo bolje posljednjih godinu dana, standard nije viši, štoviše, samo se smanjuje, a cijene povisuju. Sretniji nismo. Jesmo li od Europske unije očekivali previše i što se uopće moglo promijeniti u jednoj godini?

Kurelić: Građani uopće nisu imali visoka očekivanja

Politolog Zoran Kurelić smatra kako građani nisu uopće imali visoka očekivanja, a to pokazuje niska izlaznost na referendumu od ulasku u EU i dva ciklusa izbora za zastupnike u Europskom parlamentu.

- Nitko nije shvatio ulazak u EU kao nešto što će nam promijeniti živote, to su očekivali od Vlade, i to s punim pravom. Zato je njihova popularnost drastično pala - kaže Kurelić. Podsjeća i na slučaj Perković u kojemu je premijer Milanović odlučio “pokazati zube” Europskoj komisiji.

- U tom su sukobu građani bili na strani EU. Prva će godišnjica ulaska u EU proći bez emocija, kao što je prošao i ulazak - tvrdi Kurelić i dodaje da je pozitivno što su građani shvatili EU kao okvir u kojem nacionalna Vlada treba stvoriti bolje uvjete života. 

Novotny: Vlada nije uspjela održati realna očekivanja Hrvata

Ekonomist Damir Novotny uvjeren je kako je dio Hrvata ipak imao nerealna očekivanja.

- Vlada nije uspjela održati ta očekivanja realnima. Primjerice, na Kosovu većina građana vjeruje da će, kad ta zemlja uđe u EU, svi preko noći postati bogati poput Austrijanaca. No nije dobro ni preveliko razočaranje, kao što sad vlada u Srbiji - kaže Novotny, koji ocjenuje da je pozitivno ukidanje roaminga. Negativna mu je konkurencija iz Europske unije na koju neki sektori nisu bili pripremljeni, posebno u prehrambenoj industriji.

Avberšek: Kod nas se pravila EU iskrivljavaju

- Smeta me i što se pravila EU kod nas iskrivljavaju. Kad sindikati nešto traže, Vlada tvrdi da se to ne može ispuniti zbog pravila EU. No kad je nešto njima u interesu, onda su mogući izuzeci - rekla nam je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Teško je bilo očekivati da će se sve promijeniti u jednoj godini. No većina minusa članstva u EU krivnja je hrvatske Vlade, a ne same Unije. Jer većina zemalja od članstva profitira, i to brzo.

Što se promijenilo nabolje od ulaska u EU: 

1. Granicu prelazimo samo uz osobnu iskaznicu

2. Roaminga nema i jeftinije ćemo telefonirati

3. Možemo raditi u bilo kojoj zemlji članici EU

4. Tržište se liberaliziralo pa je struja sada jeftinija

5. Studenti lakše mogu na sveučilišta diljem EU

Što se promijenilo na gore nakon ulaska u EU: 

1. Standard nam pada, iako smo očekivali drugačije

2. Cijene većine proizvoda su porasle, a ne smanjile

3. Milijarde koje su nam na raspolaganju nismo uzeli 

4. Kreditne kamate nisu pale u zadnjih godinu dana

5. Investitori nas zaobilaze kao i prije članstva u EU

Najčitaniji članci