Obavijesti

News

Komentari 7

Gong pozvao Milanovića da objasni provođenje konzultacija

Gong pozvao Milanovića da objasni provođenje konzultacija
1

Zatražili su i pojašnjenje procedura kojima će točno utvrditi tko raspolaže potporom od najmanje 76 zastupnika potrebnih za formiranje nove Vlade te način na koji će izvještavati javnost o konzultacijama

VIDEO

Gong je u ponedjeljak pozvao predsjednika Republike Zorana Milanovića da pojasni planirane postupke provođenja konzultacija sa zastupnicima radi imenovanja novog mandatara budući da taj proces, kako tvrde, ima manjkavosti i nije precizan.

- S ciljem izbjegavanja nove krize i neizvjesnosti nakon parlamentarnih izbora, Gong ponavlja svoj apel iz 2015. godine i poziva predsjednika Zorana Milanovića da javno pojasni planirane postupke provođenja konzultacija sa zastupnicima radi imenovanja novog mandatara - priopćili su iz Gonga.

Štromar: Iduća vlada će biti najbolja jer će u njoj biti HNS
Štromar: Iduća vlada će biti najbolja jer će u njoj biti HNS

Zatražili su i pojašnjenje procedura kojima će točno utvrditi tko raspolaže potporom od najmanje 76 zastupnika potrebnih za formiranje nove Vlade.

Također, Gong poziva predsjednika da pojasni načine na koje će javnost izvještavati o tijeku i rezultatima konzultacija.

- Taj poziv čini nam se još važnijim u svjetlu činjenice da je aktualni predsjednik i sam u jednom recentnom intervju izjavio da je Ustav po pitanju procedura i rokova vezanih uz povjeravanja mandata za sastavljanje Vlade u nekim stvarima nedorečen - istaknuli su iz Gonga.

Podsjetili su i da su u listopadu 2015. pozvali tadašnju predsjednicu da građanima i građankama prije izbora precizno objasni kriterije i logiku kojom će se voditi u povjeravanju mandata za sastavljanje Vlade.

Zoran Milanović: Transparent u Zagrebu je govor mržnje
Zoran Milanović: Transparent u Zagrebu je govor mržnje

Na takav poziv Gong se, kažu, odlučio zbog nedovoljne preciznosti ustavnih odredbi koje se odnose na proceduru povjeravanja mandata za sastavljanje Vlade nakon proglašenja rezultata izbora.

 - Smatrali smo da bi u takvim okolnostima jasno očitovanje predsjednice pomoglo da se izbjegne ustavna-pravna i politička neizvjesnost koja bi mogla uslijediti nakon održanih izbora. Nažalost, tadašnja predsjednica nije se odazvala na naše pozive, a događaji koji su uslijedili nakon izbora, tijekom pokušaja političkih aktera da formiraju parlamentarnu većinu i iznjedre mandatara za sastavljanje nove Vlade, potvrdili su da su naši strahovi bili potpuno opravdani - naglasili su Gongovci.

Pritom je, dodali su, upravo tadašnja predsjednica iskoristila nedovoljnu preciznost ustavnih odredbi te se, pripremama za imenovanje privremene nestranačke Vlade bez da je prethodno nekome povjerila mandat za sastavljanje Vlade, pokušala nametnuti kao glavna politička akterica u državi.

Takav scenarij ozbiljne političke krize i neizvjesnosti izbjegnut je ubrzanim, za građane nedovoljno transparentnim dogovorom političkih aktera, ocijenili su.

Zaiskrilo između Škore i Bage: 'Nećete sa mnom tako pričati!'
Zaiskrilo između Škore i Bage: 'Nećete sa mnom tako pričati!'

U Gongu smatraju da svi navedeni događaji nisu, nažalost, potaknuli hrvatsku političku klasu da u narednim godinama precizira ustavne odredbe koje definiraju povjeravanje mandata, pa se danas, nekoliko tjedana prije parlamentarnih izbora, Hrvatska nalazi u istoj situaciji kao i 2015. - procedura imenovanja mandatara i dalje ima manjkavosti:  rokovi i načini provođenja konzultacija predsjednika s političkim akterima nisu precizno propisani, a potpisi novoizabranih zastupnika koji su se ustalili kao običajno pravilo nisu ustavna kategorija te time ne obavezuju ni Predsjednika Republike ni same zastupnike.

- Predsjednik Milanović sad ima priliku odrediti se prema ovom pitanju i dati građankama i građanima nužna objašnjenja koja imamo pravo znati - poručili su Gongovci.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca